Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Potez koji bi mogao pomoći energetskoj krizi u Evropi

Nuklearna energija ponovo dobija svoje mjesto, za početak u Japanu

Više od decenije nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, japanski donosioci odluka mijenjaju svoj stav o nuklearnoj energiji. Japanski premijer Fumio Kishida planira da ponovo otvori neaktivne nuklearne reaktore koji su isključeni nakon katastrofe kako bi poboljšao energetsku bezbijednost zemlje.

Prije nesreće 2011. godine, nuklearna energija je činila oko 30% proizvodnje električne energije u Japanu. Dvije godine nakon katastrofe, sve nuklearne elektrane su zatvorene dok ne prođu bezbjednosne provjere koje je odredio japanski nuklearni regulator. Trenutno nuklearna energija proizvodi samo 6,4% električne energije u zemlji. Premijerov cilj je da se ovaj broj poveća na najmanje 20 odsto do 2030. godine.

Planovi za jačanje nuklearne energije mogli bi ne samo da pomognu energetskoj bezbijednosti arhipelaga, već i da pomognu u energetskoj krizi u Evropi, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju.

Prije nesreće 2011. godine, nuklearna energija je činila oko 30% proizvodnje električne energije u Japanu. Foto: dw.com

„Ponovno pokretanje nuklearnih elektrana je dobra vijest za Japan, ali i velika pomoć za Evropu tokom zime“, rekao je Birol u Tokiju, 27. septembra. „Ako Japan ponovo pokrene više nuklearnih elektrana, Japan će uvoziti manje tečnog prirodnog gasa i više će ga biti dostupno na tržištu, pomažući Evropi da preživi narednih nekoliko mjeseci.”

Japan je jedan od najvećih svjetskih uvoznika tečnog prirodnog gasa i oslanja se na uvoz energije za 90% energetskih potreba zemlje. Japan je 2022. uvezao 101,3 milijarde kubnih metara tečnog prirodnog gasa. Poređenja radi, Evropa je uvezla ukupno 108,2 milijarde kubnih metara tečnog prirodnog gasa.

Japan trenutno ima 33 operativna nuklearna reaktora. Međutim, samo deset je do sada dobilo odobrenje za ponovno pokretanje od državnog regulatora. Još 15 je u procesu traženja odobrenja za ponovno pokretanje, dok ostali još nisu pokrenuli ovaj proces, prema informacijama iz Svjetske nuklearne asocijacije.

Cilj je da ove zime proradi 19 reaktora. Pitanje je, međutim, koliko nuklearnih reaktora može da se vrati na mrežu u kratkom roku. Dugotrajan proces odobrenja ne može se skratiti, rekao je državni regulator za Bloomberg u septembru.

Uz globalne brige o energetskoj bezbijednosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, sve više kreatora politike želi da se vrati nuklearnoj energiji. U Njemačkoj postoje planovi da se odloži nuklearno povlačenje koje je bilo zakazano za kraj 2022. godine, dok je u Kaliforniji produžen životni vijek poslednje preostale nuklearne elektrane u državi.

Prir. N.B.
Izvor: www.energymonitor.ai

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Nuklearna energija ponovo dobija svoje mjesto, za početak u Japanu

ECO POLIS

Nuklearna fuzija – šta je to i kako funkcioniše?

ECO POLIS

Globalni klimatski ciljevi ne mogu biti ostvareni bez nuklearne energije