Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Panel diskusija pod nazivom Novi evropski Bauhaus – Prostorni plan Crne Gore: vizija i koncept budućeg razvoja i planske organizacije Crne Gore i implementacija „zelenih politika razvoja” kao odgovor na aktuelne probleme

Novi Prostorni plan Crne Gore afirmisaće ekološki održiva rješenja

Panel diskusija u okviru Svečane akademije Komore pod nazivom Novi evropski Bauhaus – Prostorni plan Crne Gore: vizija i koncept budućeg razvoja i planske organizacije Crne Gore i implementacija „zelenih politika razvoja” kao odgovor na aktuelne probleme održana je prošle nedjelje u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Panel je bio prilika da se napravi kratak osvrt na segmente koncepta Prostornog plana kojima se direktno predviđa buduća implementacija zelenih i održivih politika. Crna Gora predstavlja ogroman prirodni potencijal sa velikim brojem obnovljivih i neiskorišćenih resursa, zbog čega buduće politike treba kreirati na način da konkretnim mjerama doprinose njihovoj eksploataciji, vodeći strogo računa o ukupnom prostoru, geografskoj razvoju i javnom interesu, čulo se na panelu.

Solarna energija 

Ogroman solarni potencijal kojim raspolaže Crna Gora i dalje je neiskorišćen sa aspekta meteorologije i klimatskih promjena – poručio je Branko Micev. 

Sa panel diskusije | Foto: ecoportal.me

On je sa aspekta energetike i održivog razvoja ukazao na činjenicu da primorje predstavlja najvećeg konzumenta električne energije i predstavio buduće mjere u prostornom planu koje treba da doprinesu izbalansiranom razvoju graničnih područja u smislu proširivanja turističke ponude, ali i kanalisanja ukupne potrošnje energije. Micev je zaključio da je svrha Prostornog plana iznalaženje balansa između zahtjeva ekologije, ekonomije i potreba društvene zajednice.

Na panelu su prikazani i budući pravci djelovanja koje nudi Prostorni plan u oblasti stanovanja, gdje će se afirmisati ekološki održiva rješenja, humaniji uslovi stanovanja, potencirati potreba rješavanja neformalnih naselja, i predvidjeti potreba sertifikacije objekata u skladu sa opštim kategorijama energetske efikasnosti.

Rukovoditeljka izrade Prostornog plana Crne Gore, Svetlana Jovanović, kazala je da je na svima nama ključna odgovornost da sagledamo sve prirodne resurse, ključne razvojne probleme u svim sektorima i da definišemo razvojne prioritete. 

Planovi do 2030. godine 

-Tim je razgovarao o konkretizaciji inicijalnih koraka za petogodišnji period i onome što treba dostići do 2030. Pri svemu ovome poštujemo i davno postavljena pravila. Uočavam da je prisutan porast svijesti o ozbiljnosti intenziviranja ekološke krize i globalnih ekoloških problema. Čini nam se da to možda ne osjećamo ili ne vidimo, ali podaci pokazuju da je vrijeme za alarm po tom pitanju u svim oblastima djelovanja – istakla je Jovanović.

Ilustracija | Foto: thumbs.dreamstime.com

Ona je dodala i da Crna Gora treba da postane prestižna mediteranska država, kako u oblasti primorskog, tako i u oblasti planinskog i ruralnog, a sve uz adekvatne mjere odbrane od vremenskih nepogoda i kontrole od seizmičkig rizika.

Zabranjena ili potpuno kontrolisana prenamjena poljoprivrednog zemljišta predviđenog samo za potrebe razvoja proizvodnih djelatnosti i mogućih preradjivackih kapaciteta biće jedan od prioriteta ovog strateškog dokumenta u oblasti poljoprivrede, poručeno je sa panela.

Nova zemljišna politika, razvijana na činjenici budućih globalnih deficita u prehramrenoj industriji, a time i rasta cijena ovih namirnica, tražiće optimalna rješenja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji i punoj valorizaciji visokovrijednih tradicionalnih proizvoda. Sprovodjenje sveobuhvatnog programa razvoja sela biće jedan od važnih ciljeva Prostornog plana i to kroz različite segmente djelovanja, uključujući i afirmaciju društvenih djelatnosti, pogotovo u sjevernom regionu zemlje. Ukoliko dopustimo da umru društvene djelatnosti, izumrijeće i naselja, a trenutni stepen razvoja Sjevera uz prateći negativni migracioni saldo upućuje da smo na pravom putu za ostvarenje ovog scenarija, jedna je od poruka sa panela.

Segmenti prostornog plana 

Na panelu se pričalo i o ostalim, važnim segmentima prostornog planiranja poput šumarstva, marikulture i ribarstva, zelene gradnje, efekata urbanizacije i dr. Debata učesnika i učesnica, koja je pratila panel, ukazuje na potrebu za daljom afirmacijom multidisciplinarnog pristupa u izradi strateških dokumenata poput ovog u želji da se ukupan proces podigne na viši nivo, ubrza, te da se u najskorije vrijeme dobije kvalitetan nacrt, koji će postaviti osnovne koordinate za dalji razvoj naših zajednica u skladu sa princpima održivosti i planirane zelene budućnosti. Inženjerska komora Crne Gore će i dalje, u sklopu svojih nadležnosti, pažljivo pratiti ukupne procese u svrhu donošenja Prostornog plana, stvarajući adekvatne platforme za uključivanje svog članstva u svrhu aktivnog učestvovanja u donošenju ovog važnog dokumenta koji se tiče svih učesnika i učesnica u prostoru, bez izuzetka.

Ilustracija | Foto: bankar.me

Intencija Komore je da aktivno sprovede politiku Novog evropskog Bauhausa i pod sloganom “together” pokuša da uveže sve lokalne samouprave, sva ministarstva, sve univerzitetske jedinice u cilju razvoja naučnih i tehnoloških dostignuća, koji treba da ubrzaju ostvarivanje ciljeva NEB-a (Novi evropski Bauhaus) i Evropske zelene agende. 

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Prostorni plan Crne Gore biće donešen u trećem kvartalu ove godine

ECO MNE

Prostorni plan – najvažniji strateški dokument za mjere dugoročnog prostornog razvoja

ECO MNE

SmartWB – projekat za inoviranje nastave u oblasti gradnje i urbanog razvoja na Građevinskom fakultetu UCG