Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Istraživanje nafte u crnogorskom podmorju

Novatek najavio postepeno povlačenje iz projekta u Crnoj Gori

Vlasnik ruske gasne kompanije Novatek, Leonid Mihelson najavio je postepeno povlačenje iz projekata u Crnoj Gori i Libiji.

On je to, kako prenosi ruski portal 1prime.ru, saopštio na Istočnom ekonomskom forumu, odgovarajući na pitanje novinara o planovima Novateka da se povuče iz projekata u ovim zemljama.

Istovremeno, najavljeno je da Novatek planira da pokrene pretovarna čvorišta u ruskim Murmansku i Kamčatki 2023. godine.

Ilustracija | Foto: Flickr

Konzorcijum Eni – Novatek počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju, a udio učešća koncesiji svakog od preduzeća iznosio 50 odsto. Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja. 

Ovaj konzorcijum je prošle godine odradio istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika na ležištu u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina suva.

Novatek je jedan od najvećih nezavisnih proizvođača prirodnog gasa u Rusiji. Preduzeće se bavi istraživanjem, proizvodnjom, preradom i prodajom tečnih ugljovodonika i prirodnog gasa.

Izvor: Pobjeda

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Novatek najavio postepeno povlačenje iz projekta u Crnoj Gori

ECO MNE

Istraživanje crnogorskog podmorja: Predstavljamo sistem koji štiti Jadran od ekološkog incidenta

ECO MNE

U kakvom su odnosu istraživanje crnogorskog podmorja i zelena energetska tranzicija u Crnoj Gori?