Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Norveški NBT se pridružuje kompaniji Windvision u realizaciji 800 MW vetroelektrana u Srbiji

NBT AS (NBT), kompanija sa sjedištem u Oslu koja investira u vjetroelektrane velike snage, postala je partner kompaniji WV International (ranije Windvision) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija, a prvih 168 MW na mreži najavljuju već za 2023. godinu.
WV International je 2010. godine započeo rad na projektima vetroelektrana u Srbiji. Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.
WV International posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao preko 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, ishodovao dozvole za preko 800 MW i izrastao u tim od preko 50 zaposlenih sa ekspertizom za celokupan životni ciklus projekata izgradnje postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.
NBT razvija projekte vetroparkova i upravlja ovim elektranama na tržištima u razvoju. Kompanija je osnovana 2004. godine sa sjedištem u Oslu u Norveškoj, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini. NBT je pustio u rad vetroelektranu u mestu Baicheng, u provinciji Jilin u Kini, instalisane snage 50 MW. To je je bio prvi projekat za proizvodnju električne energije iz energije vjetra koji je obezbijedio projektno finansiranje u Kini. Kasnije, tokom 2011. i 2012. godine, NBT je pustio u rad i vjetroelektrane Linxi I i II, instalisane snage 100 MW, koje se nalaze u Unutrašnjoj Mongoliji.
U Ukrajini je NBT drugi po veličini proizvođač i operater energije vjetra, sa projektima Zophia od 800 MW i Sivashenergoprom od 250 MW.
Budući da stalno razmatra prilike za projekte i na ostalim tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio da udruži snage sa kompanijom WV International kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.
Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 MW vjetroelektrana u Srbiji, a prvih 168 MW će biti na mreži već 2023. godine. WV International i NBT će razviti i izgraditi vjetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtjevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima.
Vjetroelektrane će značajno doprinjeti privrednom razvoju, donijeti značajne poreske prihode, obezbijediti do dvije hiljade radnih mjesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj čak i nakon završetka izgradnje. Takođe, ovi projekti će značajno povećati udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije

Izvor: Balkangreenenergynews.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Vlada izdala UT uslove za izgradnju vjetroelektrane na Sinjajevini

ECO MNE

Počinje mapiranje održivih lokacija za obnovljive izvore energije u Nikšiću

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata