Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nakon 100 godina divlje životinje se vraćaju svom prirodnom staništu

Norveška vraća prirodu u arktički rudarski grad

Na arktičkom ostrvu Svalbard, norveška vlada je upravo završila najveći projekat obnavljanja divljine u svojoj istoriji.

Navedene zgrade Saloonen i Vinboden date su u zakup Univerzitetskom centru na Svalbardu (UNIS) za potrebe istraživanja i nastave. Fotografija: Eva Therese Jenssen/Sisselmesteren na Svalbardu.

Sada se polarni medvjedi, irvasi, arktičke lisice i mnoge morske ptice vraćaju u rudarski grad Sveagruvu, gdje su dubine ostrva bile istraživane zbog uglja tokom 100 godina.

Sveagruva je bila industrijska zajednica smještena u udaljenom fjordu, koja je prije nego što je zatvorena imala svoju elektranu, pristan, vodosnabdijevanje i sve ostalo što je bilo potrebno za smeštaj do 300 radnika i vođenje velikih rudarskih operacija.

Storting, norveški parlament, odlučio je 2017. godine da prekine operacije i očisti područje kako bi ga vratio u prirodno stanje. Sve tragove ljudske aktivnosti od početka rudarenja 1910. godine trebalo je ukloniti, izuzev spomenika kulture i objekata prije 1946. godine.

Sada je toliko prazno i netaknuto da nijedan polarni medvjed koji prolazi ne bi mogao zamisliti da su ljudi ikada bili tamo, osim tri crvene kuće koje su pošteđene i označene kao spomenici.

“Ovo je najveće obnavljanje prirode u Norveškoj ikada, i izraz dugoročne i dosljedne norveške politike očuvanja divlje prirode na Svalbardu”, izjavio je ministar za klimu i životnu sredinu Espen Barth Eide.

“Netaknute prirode ima sve manje i manje na svijetu, pa je obnavljanje prirode i ekosistema jedan od najvažnijih ciljeva u novom globalnom sporazumu o prirodi. Čišćenje u Sveagruvi predstavlja važan doprinos tome.”

Menadžer projekta Morten H. Johansen u Store Norske i ministar za klimu i životnu sredinu Espen Barth Eide u današnjoj Sveagruvi sa slikom kako je to izgledalo ranije. Fotografija: Eva Therese Jenssen/Sisselmesteren na Svalbardu.

Prije nego što je počelo obnavljanje prirode, 12 osoba iz NIKU (Norveški institut za istraživanje kulturne baštine) provelo je šest nedjelja skenirajući i fotografišući cijeli grad Sveagruva. Oko 170.000 slika i 6.000 skenova, postali su ogroman digitalni 3D model koji se može iskusiti u obližnjem turističkom centru.

“Na mnoge načine, čišćenje Svee i Lunckefjela bio je projekat koji je uključivao cjelokupno stanovništvo Svalbarda”, rekao je Lars Fause, šef civilnih poslova na Svalbardu. “Impresioniran sam kako su različite kompanije i jedinice sarađivale. To je jedan od ključnih faktora uspjeha zbog kojeg je projekat sproveden tako efikasno i ekonomično.”

Ostrvo Svalbard pokriva 7 nacionalnih parkova i 23 prirodna rezervata, čineći ga po procentima jednim od najbolje očuvanih ekosistema na arktičkim ostrvima, sa pokrivenošću od oko 66%.

Prir. N.B.

Izvor: www.goodnewsnetwork.org

Naslovna fotografija: AFP

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

U građevonskoj industriji nema napretka bez akademske zajednice

ECO MNE

Pljevaljski srednjoškolci kroz smart home projekte pokazali značaj obnovljivih izvora energije

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama