Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nakon 100 godina divlje životinje se vraćaju svom prirodnom staništu

Norveška vraća prirodu u arktički rudarski grad

Na arktičkom ostrvu Svalbard, norveška vlada je upravo završila najveći projekat obnavljanja divljine u svojoj istoriji.

Navedene zgrade Saloonen i Vinboden date su u zakup Univerzitetskom centru na Svalbardu (UNIS) za potrebe istraživanja i nastave. Fotografija: Eva Therese Jenssen/Sisselmesteren na Svalbardu.

Sada se polarni medvjedi, irvasi, arktičke lisice i mnoge morske ptice vraćaju u rudarski grad Sveagruvu, gdje su dubine ostrva bile istraživane zbog uglja tokom 100 godina.

Sveagruva je bila industrijska zajednica smještena u udaljenom fjordu, koja je prije nego što je zatvorena imala svoju elektranu, pristan, vodosnabdijevanje i sve ostalo što je bilo potrebno za smeštaj do 300 radnika i vođenje velikih rudarskih operacija.

Storting, norveški parlament, odlučio je 2017. godine da prekine operacije i očisti područje kako bi ga vratio u prirodno stanje. Sve tragove ljudske aktivnosti od početka rudarenja 1910. godine trebalo je ukloniti, izuzev spomenika kulture i objekata prije 1946. godine.

Sada je toliko prazno i netaknuto da nijedan polarni medvjed koji prolazi ne bi mogao zamisliti da su ljudi ikada bili tamo, osim tri crvene kuće koje su pošteđene i označene kao spomenici.

“Ovo je najveće obnavljanje prirode u Norveškoj ikada, i izraz dugoročne i dosljedne norveške politike očuvanja divlje prirode na Svalbardu”, izjavio je ministar za klimu i životnu sredinu Espen Barth Eide.

“Netaknute prirode ima sve manje i manje na svijetu, pa je obnavljanje prirode i ekosistema jedan od najvažnijih ciljeva u novom globalnom sporazumu o prirodi. Čišćenje u Sveagruvi predstavlja važan doprinos tome.”

Menadžer projekta Morten H. Johansen u Store Norske i ministar za klimu i životnu sredinu Espen Barth Eide u današnjoj Sveagruvi sa slikom kako je to izgledalo ranije. Fotografija: Eva Therese Jenssen/Sisselmesteren na Svalbardu.

Prije nego što je počelo obnavljanje prirode, 12 osoba iz NIKU (Norveški institut za istraživanje kulturne baštine) provelo je šest nedjelja skenirajući i fotografišući cijeli grad Sveagruva. Oko 170.000 slika i 6.000 skenova, postali su ogroman digitalni 3D model koji se može iskusiti u obližnjem turističkom centru.

“Na mnoge načine, čišćenje Svee i Lunckefjela bio je projekat koji je uključivao cjelokupno stanovništvo Svalbarda”, rekao je Lars Fause, šef civilnih poslova na Svalbardu. “Impresioniran sam kako su različite kompanije i jedinice sarađivale. To je jedan od ključnih faktora uspjeha zbog kojeg je projekat sproveden tako efikasno i ekonomično.”

Ostrvo Svalbard pokriva 7 nacionalnih parkova i 23 prirodna rezervata, čineći ga po procentima jednim od najbolje očuvanih ekosistema na arktičkim ostrvima, sa pokrivenošću od oko 66%.

Prir. N.B.

Izvor: www.goodnewsnetwork.org

Naslovna fotografija: AFP

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Prošle godine sakupljeno skoro 300 tona komunalnog otpada

ECO MNE

Ponovo će se ocjenjivati ponude za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori

ECO MNE

Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora