Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Planovi u oblasti razvoja energije vjetra

Njemačka, Danska, Holandija i Belgija potpisale sporazum o proizvodnji električne energije putem vjetroelektrana na moru, vrijedan 135 milijardi eura

Šefovi vlada zemalja Sjevernog mora sastali su se 18. maja u danskom gradu Esbjergu kako bi potpisali sporazum o saradnji u oblasti razvoja energije vjetra na moru i zelenog vodonika. Njihov cilj su proizvodni kapaciteti od najmanje 65 GW do 2030. i 150 GW do 2050. godine.

U zajedničkoj deklaraciji, zemlje Sjevernog mora nastoje da postanu „Zelena elektrana Evrope“.

Ilustracija | Foto: magnuscmd.com

Vjetrovi Sjevernog mora, plitke vode i blizina industrijskih centara koji su veliki potrošači električne energije, čine to more savršenim za postavljanje vjetroelektrana na moru.

Sporazum ministara energetike je važna prekretnica u prekograničnoj saradnji. To je osnova za prve prave evropske elektrane koje takođe proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije – objasnio je njemački vicekancelar Robert Habek.

-Zajedno sa našim partnerskim zemljama, možemo još brže i efikasnije proširiti kapacitete koji koriste energiju vjetra na moru u regionu Sjevernog mora i iskoristiti novi potencijal za zeleni vodonik – rekao je on, dodajući da bi to „dodatno smanjilo našu zavisnost od uvoza gasa“.

Sporazum ima za cilj desetostruko povećanje kapaciteta energije vjetra na moru u regionu, pri čemu se očekuje da će ukupne investicije privatnog sektora dostići 135 milijardi eura. Na kraju, ova cifra bi mogla biti još veća jer je Evropska komisija procijenila da je potrebno ukupno 800 milijardi eura ulaganja u energiju na moru da bi se postigao cilj EU do 2050. godine.

-Korišćenje energije vjetra na Sjevernom moru ima dugu tradiciju u našim zemljama – izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc, bivši gradonačelnik Hamburga.

Vjetar na moru se više ne oslanja na subvencije i postaje „jeftiniji i jeftiniji“, dodao je on, rekavši da je sada „vreme za industrijalizaciju“.

-Mogućnost izgradnje ovih projekata bez javne podrške čini ih posebno privlačnim za kreatore politika. Srećan sam što se neke od ovih vjetroelektrana sada razvijaju bez učešća javnog novca – istakao je Mark Rut, holandski premijer.

Ilustracija | Foto: energyconnects.com

– Mi ispisujemo evropsku istoriju – tvitovao je Brajan Vad Matisen, istraživač obnovljivih izvora energije na danskom Univerzitetu Alborg. Sporazum će, dodao je, obezbijediti struju za više od 200 miliona domaćinstava.

Istovremeno, četiri zemlje žele da intenziviraju saradnju u oblasti proizvodnje „zelenog“ vodonika iz obnovljive električne energije, sa planovima za proširenje povezane infrastrukture u regionu.

-Nastupa pravi procvat potražnje za zelenim vodonikom u industriji – saopštilo je Habekovo Ministarstvo ekonomije.

Vjetroelektrane u Sjevernom moru treba da igraju glavnu ulogu u snabdijevanju dovoljnim količinama vodonika, kažu kreatori politike.

– Energija vjetra na moru često proizvodi više električne energije nego što je potrebno – napisali su komesar za energetiku, Kadri Simson i danski ministar energetike, Dan Jorgensen u tekstu za Euractiv.

Vjetar je činio 16 odsto električne energije potrošene u Evropskoj uniji u 2021. godini, pa se ukupni kapaciteti iz vjetroparkova u Evropi sada procjenjuju na oko 235 GW.

Crna Gora u aprilu je, prema podacima sa sajta windeurope.org, bila na vrhu liste evropskih zemalja prema procentu dobijene energije iz vjetroelektrana. Dva crnogorska vjetroparka Možura i Krnovo, 17. aprila su zadovoljile 45 odsto ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom.

Prir. M.L.

Izvor: Euroactiv.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Put od idejnog rješenja do priključka na mrežu

ECO POLIS

Međunarodni investicioni kongres Energy Week Western Balkans od 6. do 8. septembra u Crnoj Gori

E-MOBILNOST

Njemačka, Danska, Holandija i Belgija potpisale sporazum o proizvodnji električne energije putem vjetroelektrana na moru, vrijedan 135 milijardi eura