Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Upravljanje otpadom u Crnoj Gori

Nikšić će uskoro dobiti Centar za reciklažu

Opština Nikšić je otpočela proces formiranja Centra za upravljanje otpadom koji će pratiti najbolje prakse. Do sada je urađen projektni zadatak, koji će biti vodič kako na najbolji način napraviti organizacionu strukturu i obezbjediti odživost, saopštio je Ecoportalu Aleksandar Perović iz NVO ,,Ozon”.

Kako nam je kazao, Svjetska banka raspisala je tender po kojem će i druge opštine imati smjernice. Takođe, ušlo se u pregovore oko zakupa hala u prostoru industrijske zone u Željezari u kojem će se nalaziti Centar za upravljanje otpadom.

-Centar je osmišljen da ima proces selekcije reciklabirnog materijala, 3D pogon gdje bi se od plastike pravio mobilijar za vrtiće, školska dvorišta i parkove. Ono što ne može da se reciklira bilo bi procesom gasifikacije pretvoreno u električnu energiju – istakao je on.

Podsjetimo, u Nikšiću postoji veliki problem i sa deponijom Mislov do.

Postrojenje koje bi trebalo da riješi problem nelegalne deponije Mislov do, ali i problem otpada u još sedam crnogorskih opština.

Smješteno odmah uz magistarlu Podgorica-Nikšić buduće regionalno postrojenje za recikažu otpada iz ugla ekologa gradiće se na idealnoj lokaciji.

-Stubica je jedina imala zakonske parametre po kojima može da se radi takav projekat na lokaciji, kao što su udaljenost od naseljenih prostora, vode, grada, postojanje saobraćajne infrastrukture, odnosno, sve ono što su parametri da bi otpad mogao da se tretira na jednoj lokaciji – kazao je iz Perović.

Izgradnjom reciklažnog centra konačno bi trebalo da se riješi gorući ekološki problem Nikšića, a to je deponija Mislov do koja svoj privremeni status ima već dvije decenije.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: TO NIkšić

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Podgorica: Izgradnja postrojenja za pretvaranje deponijskog gasa u struju počinje naredne godine

ECO MNE

Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

ECO MNE

Deponija Možura do kraja godine dobiće mašinu za bolji tretman otpada