Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Institut za standardizaciju Crne Gore obilježio 15 godina postojanja

Neophodno započeti sa primjenom crnogorskih MEST standarda

Institut za standardizaciju Crne Gore nedavno je obilježio 15 godina postojanja u hotelu Ramada, u Podgorici.  

Generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Jasna Vujović, kazala je da kada je Vlada Crne Gore osnovala Institut, povjerila mu je značajan zadatak da osmisli, organizuje i izvrši što bržu harmonizaciju crnogorskih standarda i srodnih dokumenata, poštujući pravila standardizacije međunarodnih i evropskih organizacija za standardizaciju.

Usvajajući evropske standarde Institut za standardizaciju Crne Gore u kontinuitetu obezbjeđuje tehnički osnov za proces transponovanja EU regulativa i direktiva na nacionalni nivo. 

Sa proslave 15 godina od postojanja Instituta za standadizaciju | Foto: ISME

-Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma prepoznaje sve uočljiviji globalni trend da se oblasti privrede i društva regulišu na nivou standarda i da je to veoma zahtjevan i odgovoran posao. U narednom periodu slijedi izazov prilagođavanja EU pravilima, a da bi se obezbijedila konkurentnost na tržištu neophodno je što prije započeti sa implementacijom MEST standarda, koji su identični sa evropskim i međunarodnim – istakla je Vujović. 

Članica CEN Odbora (CEN Board member), Tatjana Bojanić koja je i direktorica Instituta za standardizaciju Srbije, istakla je da je standardizacija značajna za razvoj društva u cjelini.

Ona je ukazala na težak put ka punopravnom članstvu u međunarodnim i evropskim organizacijama za standardizaciju i velikom broju obaveza, ujedno i čestitala Institutu za standardizaciju Crne Gore punopravno članstvo u Međunarodnu organizaciju za standardizaciju ISO. 

Institut je od osnivanja pripremio, donio i objavio, preko 24 000 MEST standarda i srodnih dokumenata. Institut svojom misijom nastoji da bar većina njih, u narednom periodu, umjesto u registru Instituta, budu u planovima, poslovnim procesima, tehničkoj dokumentaciji, internim pravilima svih poslovnih organizacija, vladinih institucija, nevladinih organizacija, malih i srednjih preduzeća i generalno na svim nivoima, državnom i lokalnom, kao i u privatnim poslovnim subjektima i javnom sektoru – kazao je direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore, Zoran Glomazić.

On je takođe naglasio da je vizija Instituta, kao punopravnog člana međunarodnih i evropskih organizacija za standardizaciju, da zastupa interese Crne Gore u oblasti standardizacije na kompetentan način, sa visokim nivoom profesionalizma i posvećenosti svojih zaposlenih, a da u domaćim okvirima doprinosi kvalitetnijoj primjeni standarda i obezbijedi njihovu dostupnost na tržištu pod pristupačnim uslovima. 

Događaj je ispraćen izložbom zanimljivih karikatura Vjekoslava Bojata, akademskog slikara, kroz koje je ukazao na nedostatak standarda u svakodnevnom životu i u svakom od nas.  

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Neophodno započeti sa primjenom crnogorskih MEST standarda