Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Neophodno ubrzati proces izrade planske dokumentacije za projekte SE Briska gora i VE Brajići

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da ubrza i intenzivira aktivnosti na izradi planske dokumentacije potrebne za realizaciju projekata izgradnje elektrane na lokalitetu Briska gora i vjetroleketrane na Brajićima.

-Zadužuje se Ministarstvo da ubrza aktivnosti na izradi Prostorno – urbanstičkog plana za realizaciju projekta izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska gora i detaljnog prostornog plana za realizaciju projekta vjetroelektrane Brajići – zaključeno je na sjednici Vlade.

Podsjećamo, Vlada je u decembru 2018. usvojila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora, konzorcijumu kompanija koga čine finski Fortum i EPCG i firma Sterling&Wilson.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj Gori, Crna Gora bi dala značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promjenama.

-Solarnu elektranu čine solarni fotonaponski sistemi koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju. S obzirom na to da prilikom proizvodnje električne energije nema štetnih produkata, realizacija elektrane neće imati negativnog uticaja na naselja i zaštićena prirodna dobra u kontaktnim zonama – saopštno je ranije iz Vlade.

Kako je tada objašnjeno, solarne elektrane gradile bi se na lokacijama na kojima je obezbijeđena saobraćajna pristupačnost i priključci na mrežu elektroenergetske i druge tehničke infrastrukture. 

Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, trebalo bi da iznosi oko 450 GWh električne energije godišnje.

Za vjetroelektranu na Brajićima, konzorcijum predvođen njemačkom kompanijom WPD potpisao je sa Vladom Crne Gore ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju 2020. godine.

Vjetroelektrana Brajići imaće instalisanu snagu od preko 100 MW i proizvodiće oko 220 GWh čiste električne energije godišnje, čime se mogu pokriti potrebe više od 50.000 prosječnih domaćinstava.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Pljevlja: U naselju Kosanica gradiće se solarna elektrana od 120 MWp na 121ha

ECO MNE

Na Bilećkom jezeru gradiće se solarna i hidroelektrana

ECO MNE

Na krovu Željezare Nikšić gradiće se elektrana od 5 MW