Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Čelnici Elektroprivrede i Ministarstva kapitalnih investicija poručili da cijene električne energije neće rasti

Nema poskupljenja, građani da štede struju

Cijene struje do kraja ove godine, potvrđuju iz Elektroprivrede Crne Gore, neće rasti, a neće biti ni restrikcija. Za tri mjeseca Crna Gora uvezla je struje u vrijednosti od gotovo 106 miliona eura. I dok je Sjeverna Makedonija proglasila energetsku krizu uz mjere štednje, koje na snagu stupaju sjutra, susjedna Srbija planira mjere. U Crnoj Gori Nacionalno koordinaciono tijelo koje bi se bavilo energetskom krizom, koje je formirano krajem jula, još nije uspjelo da se sastane. Iz Ministarstva kapitalnih investicija objasnili su nam da prate situaciju i da će se to tijelo okupiti.

Struja je proteklih dana među najtraženijom robom na tržištu.

Ilustracija | Foto: ember-climate.org

Direktor Elektroprivrede, Nikola Rovčanin, gostujući na RTCG, kazao je da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje se osjeća energetska kriza zbog sezone, jer je povećana potrošnja, a smanjena proizvodnja.

-Zbog toga smo prinuđeni da uvozimo – kazao je Rovčanin.

Za uvoznu struju Crna Gora za tri mjeseca platila je gotovo 106 miliona eura. S porastom temperature, rasle su i cijene na berzama, pa je megavat u junu koštao 218 eura, a juče 629.
-Uvoz je u toku, a koštao je 45 miliona eura, dok je paralelno prošle godine bilo 4,5 miliona, desetak puta više, jer je i cijena prosječna uvoza na dnevnom nivou 1 i 2 miliona, 1,5 miliona u avgustu – navodi Rovčanin.

I dok u Elektroprivredi čekaju kišu, Termolektrana Pljevlja radi punom parom.

-Proizvodimo 50 do 70 odsto CG potreba, taj procenat je i veći u ljetnjim mjesecima, u julu od ukupne proizvodnje EPCG 79 odsto, to govori o značaju TE i Rudnika – kazao je Zoran Šljukić iz Termoelektrane Pljevlja.

Zajedništvo Rudnika i Termoelektrane ne gaje na državnom nivou. To, kaže Marko Perunović, član Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom, potvrđuje činjenica da su svi zakazani sastanci tog tijela propali. To koordinaciono tijelo nije počelo sa radom.

Iako se Savjet nije sastajao, iz Ministarstva kapitalnih investicija su nam javili da oni prate situaciju i komuniciraju s energetskom zajednicom. Najavljuju da će se Savjet ubrzo okupiti kako bi usvojio novi set mjera i preporuka za naredni period. Do tada, iz EPCG nas uvjeravaju u dvije stvari.

Ilustracija | Foto: owacapitaldispatch.com

-Ne razmišljamo da povećamo cijenu električne energije, jer za 10 do 20 odsto ne bi ništa dobili. Do kraja godine ne razmišljamo o tome, ne razmišljamo o restrikcijama – kaže Rovčanin.

Da moramo biti spremni i na mjere restrikcija, smatra Perunović. Pored korisnih preporuka Ministarstva kako štedjeti u kući, naši sagovornici smatraju da je mnogo važnije da država djeluje na vrijeme.

-Trebali bi imati plan restrikcija, jer smo suočeni sa tim da nemamo električnu energiju, uvozimo je, čekamo četvrti kvartal, velike padavine – kaže Perunović.

I dok svi čekamo kišu, možda bi bolje bilo da se ugledamo na komšije koji su sa štednjom struje već počeli, a Evropljani i tokom ljeta.

Izvor: portal RTCG

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”

ECO MNE

Edukativni kviz „DOBRA ENERGIJA”

ECO MNE

Električna energija – istorijska šansa za Zapadni Balkan