Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Naučno-tehnološki park predstavio dosadašnje rezultate na projektu B-blue

Naučno – tehnološki park Crne gore, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, organizovao je danas radionicu „Značaj plave biotehnološke zajednice za ekonomski rast u Crnoj Gori“ u prostorijama Instituta za biologiju mora.

Podrška mediteranskim inicijativama

NTP CG je partner u realizaciji INTERREG-MED projekta pod nazivom Building the blue biotechnology community in Mediteranean (B-Blue). Projekat B-Blue okuplja zajednicu Med Blue Biotechnologies (BBt) radi jačanja njenih inovacionih kapaciteta i podrške zajedničkim mediteranskim inicijativama o inovativnim rješenjima u sektoru.

Direktor Naučno-tehnološkog parka, Velibor Bošković, izrazio je zadovoljstvo da se o ovako bitnoj temi za ekonomski rast Crne Gore govori.

Kako je istakao, nije posvećena dovoljna pažnja ovako bitnoj temi, te i da je potrebna uzajamna saradnja i podrška institucija.

Tanja Rakonjac, ispred NTP-a, predstavila je dosadašnje rezultate na projektu B-Blue.

-Kroz B-Blue projekat NTP želi da dodatno afirmiše sve ključne stejkholdere u Crnoj Gori u pravcu prepoznavanja potencijalnih plavih tehnologija, a prije svega da NTP dodatno stimuliše jače veze između transnacionalnih BLUE aktera i IT zajednice u Crnoj Gori – istakla je Rakonjac.

Kako Institut za biologiju mora predstavlja temelj razvoja BLUE tehnologija u CG, na radionici su se prisutnima obratili direktor Instituta Aleksandar Joksimović, kao i naučni saradnici Branka Pestorić i Mirko Đurović.

Direktor Instituta za biologiju mora, Aleksandar Joksimović, govorio je o izazovima sa kojima se susreću, kao i ogromnom potencijalu koje treba iskoristiti. On se osvrnuo na  aktuelnu situaciju iz oblasti plavog rasta, a Branka Pestorić predstavila je projekat Blue Growth.

Pestorić je napomenula da je krajnji cilj tekućeg projekta prenos i širenje rezultata, kao i korišćenje razvoja plave ekonomije i preduzetništva za mala i srednja preduzeća.

Formiranje klastera plavog rasta

Mirko Đurović, ispred Instituta govorio je o narednim koracima, kao i formiranju klastera plavog rasta u Crnoj Gori.

-Klaster plavog rasta ima za cilj umrežavanje što više institucija privatnog sektora ali i javne uprave vezane za oblast plavi rast. Klaster bi predstavljao funkcionalno tijelo koje bi imalo svog koordinatora, koji bi u ime klastera u prvoj godini rada napisao do tri projektna prijedloga ili bio partner u tri buduće projektne pozive – rekao je Đurović.

Na radionici su govorili i partneri na projektu B-Blue. Ispred Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) govorio je Antun Nadramija, dok je iz Instituta Ruđer Bošković  govorio Sandi Orlić.

Antun Nadramija, iz HAMAG BICRO agencije predstavio je dosadašnja ostvarenja u projektu B-Blue, kao i alat za povezivanje Matchmarking Tool.

-Cilj je kroz aplikaciju povezati MSP-e međusobno, te znanstveno-istraživačke organizacije i potencijalne investitore. Konačni cilj je stvaranje profita te povećanje vidljivosti pojedinog MSP-a koji traži poslovne partnere ili nudi svoje usluge drugima unutar Mediteranskog područja – rekao je Nadramija.

Radionica je imala za cilj da potencijalnim partnerima i stejkholderima predstavi ciljeve, ali i dosadašnje rezultate na projektu, kao i da ukaže na potencijalne pravce daljeg razvoja ove veoma atraktivne oblasti, koja posjeduje značajan potencijal za održivi ekonomski razvoj

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Naučno-tehnološki park predstavio dosadašnje rezultate na projektu B-blue

ECO MNE

Naučno-tehnološki park: Crna Gora ima istorijsku šansu da sustigne razvijene zemlje u tehnološkom i ICT sektoru