Naučno-tehnološki park predstavio dosadašnje rezultate na projektu B-blue

Naučno – tehnološki park Crne gore, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, organizovao je danas radionicu „Značaj plave biotehnološke zajednice za ekonomski rast u Crnoj Gori“ u prostorijama Instituta za biologiju mora.

Podrška mediteranskim inicijativama

NTP CG je partner u realizaciji INTERREG-MED projekta pod nazivom Building the blue biotechnology community in Mediteranean (B-Blue). Projekat B-Blue okuplja zajednicu Med Blue Biotechnologies (BBt) radi jačanja njenih inovacionih kapaciteta i podrške zajedničkim mediteranskim inicijativama o inovativnim rješenjima u sektoru.

Direktor Naučno-tehnološkog parka, Velibor Bošković, izrazio je zadovoljstvo da se o ovako bitnoj temi za ekonomski rast Crne Gore govori.

Kako je istakao, nije posvećena dovoljna pažnja ovako bitnoj temi, te i da je potrebna uzajamna saradnja i podrška institucija.

Tanja Rakonjac, ispred NTP-a, predstavila je dosadašnje rezultate na projektu B-Blue.

-Kroz B-Blue projekat NTP želi da dodatno afirmiše sve ključne stejkholdere u Crnoj Gori u pravcu prepoznavanja potencijalnih plavih tehnologija, a prije svega da NTP dodatno stimuliše jače veze između transnacionalnih BLUE aktera i IT zajednice u Crnoj Gori – istakla je Rakonjac.

Kako Institut za biologiju mora predstavlja temelj razvoja BLUE tehnologija u CG, na radionici su se prisutnima obratili direktor Instituta Aleksandar Joksimović, kao i naučni saradnici Branka Pestorić i Mirko Đurović.

Direktor Instituta za biologiju mora, Aleksandar Joksimović, govorio je o izazovima sa kojima se susreću, kao i ogromnom potencijalu koje treba iskoristiti. On se osvrnuo na  aktuelnu situaciju iz oblasti plavog rasta, a Branka Pestorić predstavila je projekat Blue Growth.

Pestorić je napomenula da je krajnji cilj tekućeg projekta prenos i širenje rezultata, kao i korišćenje razvoja plave ekonomije i preduzetništva za mala i srednja preduzeća.

Formiranje klastera plavog rasta

Mirko Đurović, ispred Instituta govorio je o narednim koracima, kao i formiranju klastera plavog rasta u Crnoj Gori.

-Klaster plavog rasta ima za cilj umrežavanje što više institucija privatnog sektora ali i javne uprave vezane za oblast plavi rast. Klaster bi predstavljao funkcionalno tijelo koje bi imalo svog koordinatora, koji bi u ime klastera u prvoj godini rada napisao do tri projektna prijedloga ili bio partner u tri buduće projektne pozive – rekao je Đurović.

Na radionici su govorili i partneri na projektu B-Blue. Ispred Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) govorio je Antun Nadramija, dok je iz Instituta Ruđer Bošković  govorio Sandi Orlić.

Antun Nadramija, iz HAMAG BICRO agencije predstavio je dosadašnja ostvarenja u projektu B-Blue, kao i alat za povezivanje Matchmarking Tool.

-Cilj je kroz aplikaciju povezati MSP-e međusobno, te znanstveno-istraživačke organizacije i potencijalne investitore. Konačni cilj je stvaranje profita te povećanje vidljivosti pojedinog MSP-a koji traži poslovne partnere ili nudi svoje usluge drugima unutar Mediteranskog područja – rekao je Nadramija.

Radionica je imala za cilj da potencijalnim partnerima i stejkholderima predstavi ciljeve, ali i dosadašnje rezultate na projektu, kao i da ukaže na potencijalne pravce daljeg razvoja ove veoma atraktivne oblasti, koja posjeduje značajan potencijal za održivi ekonomski razvoj

Prir. M.L.

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *