Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Montrealski protokol imao je za cilj da postepeno ukine supstance koje oštećuju ozonski omotač

Naučnici saopštili da štetni gasovi u atmosferi opadaju brže nego što se očekivalo

Naučnici su objavili da su međunarodni napori za zaštitu ozonskog omotača postigli „ogroman globalni uspjeh” pošto su ustanovili da štetni gasovi u atmosferi opadaju brže nego što se očekivalo.

Montrealski protokol potpisan 1987. imao je za cilj da postepeno ukine supstance koje oštećuju ozonski omotač koje se nalaze prvenstveno u rashladnim uređajima, klima uređajima i aerosolnim sprejevima.

Nova studija je otkrila da su atmosferski nivoi hidrohlorofluorougljenika (HCFC), štetnih gasova odgovornih za rupe u ozonskom omotaču, dostigli vrhunac 2021. – pet godina prije projektovanog roka.

-Ovo je bio ogroman globalni uspjeh. Vidimo da stvari idu u dobrom pravcu – rekao je za AFP vodeći autor studije, Luk Vestern sa britanskog Univerziteta u Bristolu, prenosi Sajens alert.

Najštetniji Ce-Ef-Cei su postepeno uklonjeni do 2010. godine u nastojanju da se zaštiti ozonski omotač – štit koji štiti život na Zemlji od štetnih nivoa ultraljubičastih zraka sa Sunca.

Očekuje se da će hemikalije HCFC koje su ih zamijenile biti eliminisane do 2040. godine.

Ova studija, objavljena u časopisu Nature Climate Change, ispitala je nivoe ovih zagađivača u atmosferi koristeći podatke iz Advanced Global Atmospheric Gases Experiment i američke National Atmospheric and Oceanic Administration.

Vestern je nagli pad HCFC-a pripisao efikasnosti Montrealskog protokola, kao i strožim nacionalnim propisima i promijeni industrije u očekivanju predstojeće zabrane ovih zagađivača.

-Što se tiče politike zaštite životne sredine, postoji određeni optimizam da ovi ekološki ugovori mogu da funkcionišu ako se pravilno donesu i poštuju – rekao je Vestern.

I CFC i HCFC su takođe moćni gasovi staklene bašte, što znači da njihov pad takođe pomaže u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

CFC mogu trajati u atmosferi stotinama godina, dok HCFC imaju životni vijek od oko dvije decenije, napominje Vestern.

Čak i kada prestane njihova proizvodnja, ranija upotreba ovih proizvoda će nastaviti da utiče na ozon u godinama koje dolaze.

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu je 2023. procijenio da bi moglo proći četiri decenije prije nego što se ozonski omotač oporavi na nivo prije nego što je rupa prvi put otkrivena osamdesetih godina.

Izvor: N1info.rs

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U Junu vazduh bio zagađen zbog prašine i sitnog pijeska iz Sahare

ECO POLIS

Naučnici saopštili da štetni gasovi u atmosferi opadaju brže nego što se očekivalo

ECO MNE

U Maju vazduh bio zagađen zbog „prljave kiše” iz Sahare