Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Postrojenje za spaljivanje otpada godišnje snabdijeva više od 60.000 domaćinstava ekološki prihvatljivim grijanjem

Najpoznatije waste-to-energy postrojenje u Beču slavi 50 godina postojanja

Bečki okrug Alsergrund dom je velike gradske znamenitosti od 1971. godine. Postrojenje za spaljivanje otpada, Špitelau (nem. Spittelau), godišnje snabdijeva više od 60.000 domaćinstava ekološki prihvatljivim daljinskim grijanjem i skoro 50.000 domaćinstava električnom energijom.

-Zaštita klime je za nas goruće pitanje – i eto nas već pola vijeka ovdje u Špitelauu! – kaže generalni direktor kompanije Wien Energie (austrijska nacionalna energetska kompanija), Karl Gruber, povodom godišnjice. 

Postrojenje u Beču | Foto: waste-management-world.com

-Naše postrojenje je pravo energetsko čudo: struja i toplota za daljinsko grijanje i hlađenje se ovdje proizvode usred gradskog jezgra koristeći otpad Bečlija nastao u domaćinstvima, ekološki i čisto – kaže on.

Wien Energie svake godine reciklira oko 250.000 tona komunalnog otpada u fabrici. Sa ovom elektranom, pružalac energetskih usluga postavio je nove standarde u zaštiti životne sredine:

Postrojenje ima jedan od najmodernijih sistema za prečišćavanje dimnih gasova na svijetu i reciklira otpad na najvišem ekološkom nivou. Pored toga, sistem za denitrifikaciju dimnih gasova je upravo ovdje u Špitelauu po prvi put u svijetu instaliran u jednom postrojenju za termičku obradu otpada. Zahvaljujući ovim mjerama, fabrika radi na posebno ekološki prihvatljiv način: Wien Energy smanjuje zakonski dozvoljene limite u postrojenjima za spaljivanje otpada za čak 90 procenata u prosjeku svake godine.

Šarene Hundertvaserove fasade kao simbol ekologije

Visoki ekološke persformanse su, između ostalog, postignute i zahvaljujući saradnji sa poznatim austrijskim umjetnikom i arhitektom Fridensrajhom Hundertvaserom. Nakon velikog požara 1987. njemu je povjeren rad na dizajnu postrojenja. Ova saradnja bila je uslovljena obavezom ulaganjem velikih napora na polju zaštite životne sredine i širenja reciklaže u gradu. Od 1992. godine, zahvaljujući Hundertvaserovoj ekološkoj posvećenosti i njegovoj umjetničkoj praksi, fabrika za spaljivanje otpada je jedna od najfotografisanijih zgrada u Beču. 

Neuobičajan eksterijer spalionice | Foto: plastics-themag.com

Lokacija elektrane Špitelau ispunjava i druge funkcije za Bečlije pored spaljivanja otpada. Od 2009. godine, ova lokacija je dom sistema za centralno hlađenje koji Wien Energie koristi da obezbijedi ekološki prihvatljivo hlađenje. Kapacitet daljinskog hlađenja od 17 megavata ekvivalentan je radu 4.860 konvencionalnih klima uređaja.

Trenutno je u izgradnji i power-to-heat postrojenje (sistem koji koristi višak električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora koja bi u suprotnom ostala neiskorištena). Poput nekog velikog kotla, postrojenje će u budućnosti pretvarati višak električne energije iz mreže u toplotnu, pomažući na taj način stabilizaciju električne mreže.

Neuobičajen i atraktivan eksterijer jedne spalionice 

Visoki ekološki standardi i jedinstveni dizajn pravi su magnet za posetioce. Međunarodni timovi iz cijelog svijeta hrle u Beč kako bi se kroz Špitelau upoznali sa ovim primjerom dobre prakse. Wine Energie svake godine sprovede oko 420 obilazaka postrojenja za čak 10.000 zainteresovanih. 

Prir. M.L.

Izvor : waste-management-world.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uprava gradske deponije poziva građana da budu ekološki savjesni i sakupljaju otpad, a za to im slijedi nadoknada

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Na „Možuri“ sva fizička i pravna lica mogu prodati otpad