Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nacionalni park Skadarsko jezero – Nova platforma za gniježđenje pelikana

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore postavilo je nove platforme za gniježđenje pelikana na Skadarskom jezeru.

Kako je saopšteno, služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa ornitolozima Prirodnjačkog muzeja i dobavljačem “C GRUPA d.o.o” postavila je platformu za gniježđenje pelikana u rezervatu Pančeva oka, čime su se poboljšali uslovi za gniježđene ove zakonom zaštićene vrste.

Pelikani se gnijezde isključivo na malim plutajućim ostrvima. Prirodna plutajuća ostrva nestaju uslijed eutrofikacije (zarastanja) jezera, zbog čega su vještačke platforme postale neophodnost u cilju omogućavanja uslova za gniježđene ovih ptica – navodi se u saopštenju.

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore – Platforma za gniježđenje pelikana

U saopštenju se dodaje da se ovaj projekat realizuje u okviru programa prekogranične saradnje sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom 2014-2020.

-Cilj projekta je doprinos razvoju održivog turizma u ciljanoj regiji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, korišćenjem i aktiviranjem neiskorišćenih prirodnih resursa i dobara povezanih sa ornitofaunom. Specifično, stvaranjem zajedničke turističke ponude povezane sa ornitofaunom i prirodnim resursima ovaj će projekat ojačati i diversifikovati turističku ponudu prekograničnim pristupom i omogućiti održivo korišćenje prirodne baštine u prekograničnoj regiji – dodaje se u saopštenju.

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore – Platforma za gniježđenje pelikana

Podsjećaju da su u prethodnom periodu nabavili laptopove i fotoaparate. Takođe, prezentovali su kulturno nasljeđe u Centru za posjetioce u Virpazaru i sanirali osmatračnice za posmatranje ptica na Stanaju, a u izradi je i osmatračnica na Radušu.

-U toku je realizacija projekta izrade i instaliranje 3D znaka, a očekuje se i adaptacija zgrade Centra za posjetioce na Vranjini i nabavka električnih bicikala i solarnih stanica za njihovo punjenje – zaključuje se u saopštenju.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Otkrivene nove vrste i staništa u Nacionalnim parkovima Crne Gore

ECO MNE

Prilika za široku koaliciju zaštite basena sa obje strane granice

ECO MNE

Nacionalni parkovi bilježe rekordne posjete