Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ukupno sedam projekata

Na Zapadnom Balkanu gradiće se zeleni projekti uz podršku Evropske unije vrijednu 339 miliona

Evropska komisija odobrila je investicioni paket od 3,2 milijarde eura za podršku 21 projekta u oblasti transporta, digitalne tehnologije, klime i energije na Zapadnom Balkanu. Ovo je prvi veliki paket projekata u okviru ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan koji je Komisija usvojila u oktobru 2020. 

U sektoru čiste energije biće realizovano pet projekata, u sektoru životne sredine i klime dva, ukupne vrijednosti 339 miliona eura. 

Ekonomski i investicioni plan će pomoći da se zatvori jaz u razvoju između Evropske unije i regiona i podržaće ekonomski oporavak nakon pandemije. 

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, rekao je da sa ovim velikim investicionim paketom ubrzavamo realizaciju Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan na terenu.

-Identifikovali smo vodeće projekte u bliskoj saradnji sa našim partnerima. Bolje i održivije veze u transportu, digitalnoj infrastrukturi i obnovljivoj energiji podstaći će ekonomiju, pokrenuti zelenu i digitalnu tranziciju regiona i donijeti niz mogućnosti za ljude i preduzeća na Zapadnom Balkanu i širom EU – kazao je on.

Foto: BNP Paribas CIB

U ovom projektu prioriteti su održivi transport, čista energija, životna sredina i klima.

Za održivi transport prioritet je izgradnja glavnih putnih i željezničkih veza u regionu, uključujući koridore Mediteran, istok-zapad i Rajna-Dunav i željeznički koridor između Skoplja u Sjevernoj Makedoniji i bugarske granice.

Ovaj projekat olakšaće regionalnu trgovinu, smanjiti vrijeme putovanja i podstaći održivi ekonomski rast, donoseći velike koristi lokalnim građanima i preduzećima u regionu.

Čista energija: Razvijaće se obnovljivi izvori energije izgradnjom solarnih elektrana i Transbalkanskog koridora za prenos električne energije koji će biti instrument za uspješnu tranziciju čiste energije u regionu. Takođe,  doprinijeće postepenom ukidanju korišćenja uglja.

Životna sredina i klima: Gradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja su neophodna za zelenu perspektivu regiona i koja će pomoći u očuvanju zdravlja ljudi na Zapadnom Balkanu.

Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan ima za cilj da podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju, kao i da podstakne regionalnu saradnju i približavanje EU. Za Plan je opredijeljeno 9 milijardi eura bespovratnih sredstava EU.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je zajednička finansijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške sa ciljem unapređenja saradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora za društveno-ekonomski razvoj regiona i doprinosa evropskim integracijama.

Foto: Invest in Albania – Vau i Dejes – Albanija

Projekti koji su odobreni u sektoru čiste energije su vrijedni 127 miliona evra. Gradiće se plutajuća solarna elektrana na hidroelektrani Vau i Dejes (Albanija), solarna elektrana Oslomej 1 (Sjeverna Makedonija), Solarne elektrane Oslomej 2 i Bitola (Sjeverna Makedonija), Transbalkanski elektroenergetski koridor: interkonekcija Srbija – Crna Gora – BiH 400 kV.

Plutajuća fotonaponska elektrana Vau i Dejes biće snage  12,9 MW, smještena na jezeru jedne od najvećih hidroelektrana u Albaniji. Ova elektrana će biti prva hibridna elektrana srednje veličine koja povezuje solarno postrojenja i hidroelektranu.

U Sjevernoj Makedoniji biće instalirana tri fotonaponska postrojenja – Oslomej 1, Oslomej 2 i Bitolj. Kako je saopštila Evropska komisija, biće locirane na zemlji bivšeg rudnika uglja Oslomej, kao i pored termoelektrane Bitolj.

Foto: CEENERGYNEWS

Projektom Transbalkanskog elektroenergetskog koridora povezaće se prenosne mreže Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine sa sistemima Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Italije. Ovaj projekat predviđa gradnju 400 kV interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH u dužini od 84 kilometara od Bajine Bašte u Srbiji do granica BiH i Crne Gore.

U sektoru životne sredine odobreni su projekti – postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici i Skoplju. 

Foto: Antena M – Planirano postrijenje za prečišćavanje otpadnih voda, Podgorica

Postrojenje koje će se graditi u Podgorici obezbijediće sakupljanje i tretman otpadnih voda u gradu u skladu sa standardima EU, a objekat u glavnom gradu Sjeverne Makedonije imaće kapacitet za 625.000 stanovnika.

Prir. M.L.

Izvor: European Commission

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Vjetroparkovi: Kako Španija rješava problem „viška” zelene energije

ECO MNE

Pljevlja: U naselju Kosanica gradiće se solarna elektrana od 120 MWp na 121ha

ECO POLIS

Havarije na elektroenergetskim sistemima neminovne, mogu se očekivati i u narednom periodu