Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

MKI: Za program „Energetski efikasan dom” prijavilo se oko 200 domaćinstava

Za program „Energetski efikasan dom” prijavilo se oko 200 domaćinstava, dok nekoliko učesnika nije imalo adekvatnu dokumentaciju, saopšteno je Ecoportalu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Program „Energetski efikasan dom“ podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima. 

-Po završetku ove faze Programa, imaćemo precizne podatke o iskorišćenom iznosu sredstava – kazali su iz Ministarstva.

Kako su nam saopštili, planiraju i nastavak nove faze programa „Energetski efikasan dom” u narednoj godini.

-Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za – kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, kupovinu i ugradnju split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije – saopšteno je iz ranije iz Ministarstva kapitalnih investicija.

U okviru Programa, građani su bili u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 €, sa periodom otplate do šest (6) godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

-Programom je predviđeno da građanin stupi u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa „Energetski efikasan dom“. Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu kapitalnih investicija, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u Programu „Energetski efikasan dom“, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije – saopštili su ranije iz Ministarstva.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

U narednih šest godina planirano ulaganje 50 miliona eura u energetski efikasnu sanaciju javnih objekata u Crnoj Gori

ECO MNE

Casa di Pino Eco Lodge – koncept za povratak prirodi

ECO MNE

Analiza energetske efikasnosti zgrada u Crnoj Gori – teorija i praksa