Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Najmanje 50 MW instalisane snage

MKI: Tokom marta tender za izgradnju SE Velje brdo

Ministarstvo kapitalnih investicija raspisaće tokom marta tender za izgradnju SE Velje brdo, saopšteno je Ecoportalu iz ovog Vladinog resora.

-Tender za SE Velje brdo je u završnoj fazi i u toku je priprema dokumentacije – saopštili su nam iz Ministarstva.

Na lokalitetu Velje brdo u Podgorici gradiće se solarna elektrana instalisane snage najmanje 50 MW, a iz Vlade su prošle godine najavili da će biti raspisan tender za realizaciju ovog projekta.

– Imajući u vidu veliki potencijal sunčevog zračenja na području Podgorice, kao i na stvorene prostorno-planske preduslove, planirano je da se uskoro sprovede tender za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Velje brdo radi izgradnje solarne elektrane instalisane snage od najmanje 50 MW – saopšteno je ranije iz Vlade.

Podsjećamo, Vlada je nedavno zadužila Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da ubrza i intenzivira aktivnosti na izradi planske dokumentacije potrebne za realizaciju projekata izgradnje elektrane na lokalitetu Briska Gora i vjetroleketrane na Brajićima.

Foto: Science News for Students

Vlada je u decembru 2018. usvojila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora, konzorcijumu kompanija koga čine finski Fortum i EPCG i firma Sterling&Wilson.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj Gori, Crna Gora bi dala značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promjenama.

-Solarnu elektranu čine solarni fotonaponski sistemi koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju. S obzirom na to da prilikom proizvodnje električne energije nema štetnih produkata, realizacija elektrane neće imati negativnog uticaja na naselja i zaštićena prirodna dobra u kontaktnim zonama – saopštno je ranije iz Vlade.

Kako je tada objašnjeno, solarne elektrane gradile bi se na lokacijama na kojima je obezbijeđena saobraćajna pristupačnost i priključci na mrežu elektroenergetske i druge tehničke infrastrukture. 

Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, trebalo bi da iznosi oko 450 GWh električne energije godišnje.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

EPCG: Produženi rokovi javnih poziva za projekat „SOLARI 5000+ (70MW)“

ECO MNE

Smanjenje PDV-a za solarne panele

ECO MNE

Sve više investitora ulaže u obnovljive izvore energije