Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

MKI: Raditi na podizanju svijesti o značaju zivotne sredine i vrijednosti morskog ekosistema

U okviru INTERREG ADRION projekta ECOWAVES održana je radionica na temu Jačanja kapaciteta za dalje unapeđenje sistema upravljanja otpadom u lukama, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Zaštita životne sredine – najveći izazov Evrope

Generalni direktor Direktorata za kapitalne investicije, Nikola Veljović, istakao je da je zaštita životne sredine posljednjih godina jedan je od najvećih izazova za Evropu, koja je u cilju održivog razvoja, postepeno integrisala pitanje životne sredine u čitav set društvenih i ekonomskih politika, te da je posebno zaštita pomorskih i unutrašnjih plovnih puteva od zagađenja jedan od glavnih ciljeva politike Zajednice.

-U tom smislu, Ministarstvo kapitalnih investicija je prepoznalo interes i mogućnost da doprinese u ovom dijelu i uključilo se u implementaciju projetka ECOWAVES, koji se upravo zasniva na bliskoj saradnji i prenosu znanja o upravljanju otpadom u lučkom području između IPA i EU i zemalja u cilju ubrzanja harmonizacije propisa IPA zemalja – objasnio je Veljović. 

Projektne aktivnosti, ciljeve i očekivane rezultate projekta predstavila je Milena Milačić, koordinator projekta i samostalna savjetnica u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Ona je objasnila da se projekat ECOWAVES fokusira na Upravljanje i spriječavanje širenja zagađenja mora, što se nastoji ostvariti kroz uspostavljanje transnacionalne  održive saradnje između projektnih partnera i zainteresovanih strana, kao i  jednog koordinisanog modela upravljanja otpadom sa plovila, sve u cilju očuvanja vrijednosti ekosistema i vodenih resursa

Kako kaže, izazov je da kroz ovaj projekat uspostave efikasne mreže među svim partnerima, koje će ojačati temelje za dugoročnu i održivu saradnju.

Predstavnica Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, Ivana Dević, koja je jedan od partnera na projektu ECOWAVES, predstavila je aktivnosti koje su obuhvaćene u okviru radnog paketa 2, a koje podrazumijevaju potpisivanje sporazuma o implementaciji transnacionalnih politika, kao i potpisivanje sporazuma sa kruzing kompanijama.

Ona je naglasila da je važno očuvati prirodna bogatstva planete za buduće generacije, te i da Princip održivog razvoja ima široku primjenu jer sadrži tri ključna elementa, a to su: društvo, prirodno okruženje i ekonomija.

Projektne aktivnosti

-Ako su ciljevi ova tri elementa usklađeni, stvara se osnova za primjenu principa održivog razvoja, ljudi su zadovoljniji, a planeta Zemlja je očuvana za buduće generacije –  dodala je ona.

Sa Instituta za biologiju mora, Danijela Joksimović, predstavila je projektne aktivnosti u okviru projektra HARMONIA, dok je Dragana Drakulović predstavila projekat BALMAS čime je radionica i završena uz zaključak da je u oblasti zaštite životne sredine, iako je uz postojeću saradnju već implementiran niz projekata, neophodno dodatno raditi na podizanju svijesti o značaju zivotne sredine i vrijednosti morskog ekosistema, kao i dodatno uvezivanje kako na nacionalnom tako i na transnacionalnom nivou, pa je radionica ocijenjena kao pozitivan iskorak u tom smjeru.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Tri gradske firme sakupile 600kg otpadnog papira i predali ga na reciklažu

ECO MNE

Gume lagerovane širom Crne Gore velika prijetnja po životnu sredinu

ECO MNE

Uvoznici i distributeri guma moraće da zbrinjavaju otpad, zabrana i laganih plastičnih kesa