Ministarstvo kapitalnih investicija: Šta zaista donosi ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja

PODGORICA – Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane je neisplativa i u suštini bi se njom dobio nekonkurentan proizvod, a proizvodna cijena struje iz TE bi bila ,,strašno velika“, saopšteno je na Danu otvorenih vrata za medije koji je organizovalo Ministarstvo.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, kazao je da ,,im ne pada na pamet da gase TE tek tako”.

Ekološka rekonstrukcija

-Obavezali smo se na to da u neko dogledno vrijeme ugasimo TE i moraćemo je ugasiti. Ne znamo hoće li to biti tri, pet, sedam ili deset godina, ali mi ćemo nastojati da sve uradimo da to bude što prije uz obezbijeđenje socijalnog i ekonomskog statusa zaposlenih – kazao je Bojanić. 

Govoreći o ekološkoj rekonstrukciji  TE, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović, pojasnio je da se ne ide na to da se TE gasi naprasito.

Foto: PV Informer

-Nećemo se igrati naglog gašenja TE, mi ćemo predstaviti opcije i najbolji zdravi način za sprovođenje energetske tranzicije. Jednostavno, ugalj nema perspektivu, takav je trend u svijetu, prelazi se na obnovljive izvore i traži se najbolji način kojim se može obezbijediti stabilnost energetskog sistema.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija,Marko Perunović

Kako je dodao, sredstva koja su potrebna za ekološku rekonstrukciju su između 80 i 100 miliona eura.
– Rekonstrukcijom mi zadovoljavamo traženi nivo emisija azota, sumpora, čestica prašine i energetsku efikasnost, a dolazimo do stuacije da po završenoj ekološkoj rekonstrukciji mi u suštini nijesmo uradili ono što je bitno, mi se nijesmo dotakli pitanja emisije ugljen-dioksida (CO2) – kazao je Perunović.  

On je istakao da CO2 danas postaje jako skup, te da moramo da prihvatimo da će proizvodna cijena struje iz TE biti ,,strašno velika“.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pokušava da podrži zaposlene u TE i Rudnicima.
-Pokušavamo da razvijemo cementaru gdje bi jedan značajan broj ljudi iz Rudnika prešao da radi. Treba da zaposlenima u TE obezbijedimo neko drugo radno mjesto, a pri tome da u nekom doglednom periodu napravimo prelaz od TE ka skladištu energije (energy storage) i eventualno jedan dio predodredimo i prenamjenimo za gasnu elektranu kako  bi obezbijedili stabilan energetski sistem – istakao je Perunović. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Perunović je kazao da se svi dosadašnji parametri koji se odnose na istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju poklapaju i dodao da su na osnovu tih rezultata veliki optimisti.
-Očekujemo taj rezervoar na 6,5 hiljada metara, a trenutno smo na 5,22 hiljade. Imali smo probleme sa samim alatom i očekujemo dalje napredovanje u dubinu, a u narednih mjesec dana ćemo biti na tačnom ležištu – kazao je Perunović.


Gvozd i Briska gora

Govoreći o vjetroelektrani Gvozd, vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost, Vladimir Durutović, rekao je da je projekat u završnoj fazi projektovanja, te i da je dobijena ekološka dozvola. Nakon završenog projektovanja, kako je kazao, kreće sistem ugovaranja sa izvođačima radova.
-Kada je riječ o Briskoj gori, to je grandiozno zamišljen projekat sa snagom od 250 megavata (MW). Međutim, priprema tog projekta nije adekvatno odrađena. Prostorni plan nije prošao u tom obuhvatu i prenosni kapaciteti na tom prostoru nijesu dovoljno veliki da prihvate takvu snagu – pojasnio je Durutović.

M.L.

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *