Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Vlada raskida ugovor sa kompanijom ,,Tara resources” o ekspolataciji rude u rudniku Brskovo

Ministar Mujović poručio da rudnika Brskovo neće biti

Vlada će raskinuti ugovor sa kompanijom ,,Tara resources”, o ekspolataciji rude u rudniku Brskovo kod Mojkovca, saopštio je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović.

On je naglasio da rudnika u ovoj sjevernoj opštini neće biti.

-Stekli su se uslovi za jednostrani raskid ovog ugovora i naplatu bankarske garancije – kazao je Mujović na konferenciji za medije.

Mujović je ranije kazao da će kompaniji ,,Tara resources” koja želi otvaranje rudnika, poslati dopis da će idu u pravcu raskidanja ugovora, ako koncesionar kroz 60 dana ne otkloni sve nepravilnosti vezane za dostavljenu studiju izvodljivosti.

Ministar Mujović na konferenciji za medije – Foto: RTCG

Vlada je detektovala određeno kršenje ugovora od kocesionara. Obavijestili smo koncesionara i dali mu rok od 30 dana da ispravi nedostatke, međutim, taj rok je istekao 25 maja, nijesmo dobili odgovor što znači da smo stekli uslove da jednostrano raskinemo ugovor.

Mujović je kazao da nema potreba za davanje novih rokova.

-Pokazali smo odgovoran stav, prema kompaniji smo pružili fer uslove da u razumnom roku. Investicije i investitori su dobrodošli u Crnu Goru, ali oni koji poštuju zakone – naglasio je on.

On je istakao da je problem bila studija izvodljivosti koja se kosila sa važećim zakonima  Crne Gore

Poručio je da koncesionari ima pravo na žalbu i arbitražu. 

-Kakva će biti njihova odluka, to je na njima, spremni smo na sve scenarije – istakao je Mujović. 

Na pitanje ukoliko bi izgubili arbitražu, koliko bi taj proces bio štetan za budžet, Mujović je kazao da je nemoguće procijeniti kolika bi bila šteta iz ove perspektive. 

On je dodao da Rudnik Brskovo nikada više neće funkcionisati u obliku u kakvom je nekada funkcionisao.

-Hoće li za 50 ili 100 godina biti neki novi rudnik, ja to sad ne mogu odgovoriti, mi imamo te resurse i da li će se nekada stvoriti da bude neki rudnik, ja ne mogu da tvrdim. Ali, ono od čega je Mojkovac stradao, od čega su se ljudi oporavljali 30 ili 40 godina apsolutno neće biti, to garantujem – kazao je Mujović.  

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: Brskovo Mine/Tara Resources/Printscreen

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Ministar Mujović poručio da rudnika Brskovo neće biti