Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Tehnička podrška za kreiranje novih održivih rješenja

Memorandum o saradnji sa UNDP-om u cilju sprovođenja Zelene agende

Resorni ministar kapitalnih investicija, mr Ervin Ibrahimović, ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, te ministarka nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljana Šćepanović, potpisali su juče Memorandum o saradnji sa Danielom Gašparikovom, stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori. Ovaj memorandum se zaključuje na period od četiri godine, i predstavlja iskorak u sprovođenju aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ciljeva Zelene Agende.

Foto: Ministartvo kapitalnih investicija

Memorandumom je predviđeno da UNDP pruži tehničku podršku u vezi sa kreiranjem rješenja koja stimulišu upotrebu obnovljivih izvora energije, povećavaju energetsku efikasnost u raznim sektorima, sa posebnim fokusom na sektor industrije, te omogućavaju razvoj inovativnih i zelenih poslova i doprinose održivom razvoju. Unapređenjem zakonodavnog okvira, mapiranjem i podsticanjem tehnoloških u cilju razvoja konkretnih rješenja na polju dekarbonizacije, kreiranjem sistema i mehanizama podrške za realizaciju programa podsticaja i promocijom privatnih i javnih investicija za niskokarbonski i zeleni razvoj, u skladu sa principima cirkularne ekonomije, planirano je dalje podstaći zelenu transformaciju crnogorske privrede.

Potpisnici i potpisnice su ocijenili da Memorandum predstavlja i priliku za jačanje kapaciteta Vlade, i povezanih institucija, te da istovremeno predstavlja potvrdu strateškog opredijeljenja Crne Gore da svoj dalji dugoročni razvoj bazira na principima niskokarbonskog razvoja, dodatno afirmišući Ustavom potvrđeno opredjeljenje Crne Gore kao ekološke države.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Španija ostvarila san o 100% obnovljivim izvorima energije

ECO POLIS

Zemlje članice G20 svjedoče o ubrzanom smanjenju energije dobijene iz uglja

ECO MNE

Zelena tranzicija jedini put ka odrzivim ekonomskim sistemima