Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Memorandum o saradnji Mašinskog fakulteta UCG i kineske kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije

Dekan Mašinskog fakulteta UCG prof. dr Igor Vušanović potpisao je Memorandum o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije sa direktorom kineske kompanije International Renewable Energy Development Ltd,iz Šangaja, Huang Zenom (Huang Zhen).  

“Kineska kompanija upravlja vjetro parkom Možura, i planira značajna ulaganja u energetski sektor Crne Gore u budućem periodu. Potpisani memorandum omogućiće će studentima, profesorima i drugim istraživačima pristup vjetroparku Možura i korišćenje svih vrsta podataka koji se tamo prikupljaju na samoj elektrani”, kazao je dekan Vušanović. 

Pored toga, dodao je on,  biće omogućen uvid u najsavremenije metode snimanja solarnog potencijala na različitim mjestima u Crnoj Gori korišćenjem specijalizovane mobilne stanice opremljene solarnim panelima i sofisticiranom mjernom tehnikom koju su nam prezentirali kineski partneri. 

“U vremenu koje je pred svima nama, očekuje se značajna ekspanzija primjene obnovljivih vidova energije (solar, vjetar) za proizvodnju i distribuciju tečnog vodonika za potrebe metalne industrije u Crnoj Gori, sa čime će se dati značajan doprinos u smanjenju emisija CO2, koji je jedna od obaveza Crne Gore na našem evropskom putu”, smatra dekan Vušanović. 

Izvor: Univerzitet Crne Gore

Foto ilustracija: Univerzitet Crne Gore

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije