Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Najveći događaj na temu obnovljivih izvora energije

Međunarodni investicioni kongres Energy Week Western Balkans od 6. do 8. septembra u Crnoj Gori

Od 6. do 8. septembra 2022. godine, u Crnoj Gori će se održati međunarodni investicioni događaj, Energy Week Western Balkans.

Najveći događaj na temu obnovljivih izvora energije u regionu okupiće donosioce odluka i energetske kompanije iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova, kao i međunarodne finansijske institucije i velike multinacionalne investitore radi dijaloga koji ima za cilj podsticanje primjene obnovljivih izvora energije, razvoja energetike u regionu i privlačenja stranih direktnih investicija.

Prepoznajući ključnu ulogu energetskog sektora u ekonomskom razvoju regiona, zemlje Zapadnog Balkana su na pravom putu da obezbijede povoljne uslove za razvoj kapaciteta obnovljive energije. Kada je riječ o čistoj energiji i obnovljivim izvorima, potencijal Zapadnog Balkana je mnogo veći nego u većem dijelu Evrope. Štaviše, region ima koristi od postojećih prekograničnih kapaciteta povezivanja. Razvoj velikog broja projekata širom regiona je u najavi.

SOLARNA ENERGIJA

• Dva solarna projekta (100 i 140 MW) dodijeljena su za razvoj obnovljivih izvora energije u Albaniji 2021. godine.

• Vlada Srbije je u pregovorima o potpisivanju ugovora sa kompanijom sa sjedištem u SAD za razvoj projekata solarne energije, kapaciteta 1 GW na lokacijama širom zemlje.

• Jedan od najvećih projekata u Sjevernoj Makedoniji koji je ugovoren u posljednje vrijeme tiče se dvije solarne elektrane (100 MW) u bivšem rudniku uglja TE Oslomej.

• U Crnoj Gori je u punom jeku razvoj projekta PV postrojenja Briska Gora od 262 MW.

• Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske (BiH) saopštilo je da bi uskoro mogli početi radovi na elektrani Trebinje 1 (73 MW) i da su na istom lokalitetu planirana još dva postrojenja kapaciteta po 55 MW.

• Vlada Kosova je 2021. godine potpisala sporazum sa IFC-om za podršku razvoju solarne PV elektrane od 50 MW.

ENERGIJA VJETRA

• Srbija ima u planu razvoj projekata za iskorišćenje energije vjetra kapaciteta preko 2,7 GW; razvoj projekta vjetroparka Vjetrozelena od 300 MW je u zamahu.

• Albanija je objavila svoj prvi tender za kopnene vjetroelektrane.

• Vlada Sjeverne Makedonije dala je zeleno svijetlo njemačkom investitoru za izgradnju vjetroelektrane Virovi snage 415 MW.

• Kineski investitori planiraju početak izgradnje vjetroelektrane Ivonik od 84 MW u Bosni i Hercegovini, dok su predstavnici njemačkih vjetroparkova predstavili prijedloge i projekte za izgradnju budućih vjetroelektrana ukupnog kapaciteta 1,07 GW.

HIDROENERGIJA

• Albanska elektroenergetska korporacija (KESH) potpisala je sporazum za početak ranih radova za HE Skavica kapaciteta 210 MW na rijeci Drini.

• U Srbiji ulaganja u nove velike HE obuhvataju izgradnju pumpnih hidroelektrana Đerdap 3 (2.400 MW) i Bistrica (680 MW).

• U Sjevernoj Makedoniji u prvoj fazi međunarodnog poziva za izgradnju HE Čebren snage 333 MW izabrano je devet ponuđača.

• Kompanije Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) u pregovorima o zajedničkoj izgradnji HE Komarnica od 155 MW u Crnoj Gori.

Nedjelja energije obuhvata dvodnevnu konferenciju koja se bavi predstavljanjem naprednih tehnologija i privlačenjem investitora za projekte u oblasti hidroenergije, solarne energije i energije vjetra, zajedno sa tehnologijama skladištenja energije i zelenim vodonikom. Nakon konferencije uslijediće tehnička posjeta vjetroparku Krnovo snage 72 megavata (kopno) koji je prvi vjetropark u Crnoj Gori i jedan od najvećih u regionu.

O događaju više na sajtu  www.wbenergyweek.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

1 Comment
Najstariji
Najnoviji
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare
Antonije Pušić
1 godina prije

Volio bih da prosustvujem seminaru. Svakako bih došao do Budve svojim Solarnim jedrenjakom, vjerujem da bi učesnicima bilo interesantno da vide izbliza taj tehnološki poduhvat.

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja