Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Međunarodni dan čišćenja obala organizovan širom Crne Gore

Međunarodni dan čišćenja obala obilježen je danas širom Crne Gore u organizaciji NVO Zero Waste Montenegro i Naša Akcija, a pod pokroviteljstvom  Evropske unije, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, asocijacije Beyond Plastic Med i fondacije princ Albert II od Monaka kroz projekat „Mladi za čist Jadran“.

Cilj Međunarodnog dana čišćenja obala nije kratkoročno i prividno ukloniti otpad, već pronaći rješenje za prestanak gomilanja plastike za jednokratnu upotrebu, jer upravo ona čini više od polovine otpada svake godine. Najveći zagađivači su svjetske, ali i lokalne kompanije koje proizvode napitke u amabalaži za jednokratnu upotrebu.

Ekipa Ecoportala posjetila je volontere koji su čistili plažu Galeb u Glavnom gradu sa koje je sakupljeno 99 kilograma otpada.

Emina Adrović iz Zero Waste Monetengro, kazala je za Ecoportal da su otpad sakupljali, a potom razvrstavali po kategorijama.

-Ovo je peta godina u kojoj organizujemo Međunarodni dan čišćenja obala u Crnoj Gori. Prethodne četiri godine, više od polovine otpada činile su plastične boce.

Foto: Zero Waste Montenegro – Plaža Galeb , Podgorica

Nadam se da će ovakvih akcija, ali i otpada biti manje i da ćemo našim kampanjama uspjeti da promijenimo navike, ne samo građana, već i institucija i kompanija. Takođe, nadamo se da će se građani okrenuti održivijem načinu života i da će koristiti manje plastike.

Emina Adrović , Zero Waste Monetengro

Pored gradske plaže Galeb, akcije su organizone u Budvi, Ulcinju, Baru, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Beranama, Žabljaku, Pljevljima i Bijelom Polju.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Nikšić će uskoro dobiti Centar za reciklažu

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Uvoznici i proizvođači biće obavezni da zbrinjavaju otpad, najavljena i zabrana upotrebe laganih plastičnih kesa