Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Meandri Ćehotine – čarobni prirodni fenomen

Meandri Ćehotine koji se nalaze na 20 km od Pljevalja, na putnom pravcu Pljevlja-Vrulja, u selu Mataruge, tačka su sa koje se sagledava sva moć prirode. Rijeka Ćehotina je dugačka 125 kilometara i protiče kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, gdje se uliva u Drinu. To je planinska rijeka koja izvire kod mjesta Donji Kolašin, u blizini granice Srbije i Crne Gore.

Vještačka akumulacija Otilovići

Na rijeci Ćehotini izgrađena je vještačka akumulacija „Otilovići”, kapaciteta 18 miliona m³, čija je osnovna namjena snabdijevanje TE „Pljevlja” vodom radi hlađenja turbina, međutim, voda iz ovog jezera koristi se i za vodosnabdijevanje grada. Jezero je nastalo potapanjem kanjona na rijeci Ćehotini, dugo je 11km, a uprkos tome što je vještačko, uspješno se uklopilo u prirodni ambijent. Na jezeru je izgrađena ribolovačka staza i ribolovački dom, a na sredini jezera kućica na vodi razbija monotoniju vodene površine.

Iz Turističke organizacije Pljevlja i NVO „Da zaživi selo”, redakciji Ecoportala je saopšteno da su meandri Ćehotine već prepoznati kao značajan prirodni resurs Opštine.

-Radi se na proceduri proglašenja zaštićenog područja gornjeg toka rijeke Ćehotine, u čijem sklopu se nalaze Otilovićko jezero i gornji tok Ćehotine do granice sa bjelopoljskom opštinom. U toku je izrada Studije zaštite gornjeg toka Ćehotine koja bi trebalo da bude završena do sredine oktobra ove godine, nakon čega će se pristupiti daljoj realizaciji procesa proglašenja tog područja (najvjerovatnije) Parkom prirode, sve u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode – navodi se u odgovorima dostavljenim Ecoportalu. 

Foto: Parks Dinarides – Meandri Ćehotine – Opština Pljevlja

Kako su saopštili, nakon proglašenja zaštićenog područja, Opština Pljevlja će morati da formira pravno lice koje će upravljati tim područjem ili će već postojećem pravnom licu to područje dati na upravljanje. 

-Meandri Ćehotine su prirodni fenomen rijeke, koji je postao vidljiv oku posmatrača nakon izgradnje akumulacije Otilovići za potrebe TE Pljevlja, nakon što je došlo do izdizanja nivoa rijeke, širenja njenog korita i ispunjavanja meandara vodom. Tako su nastali i meandri rijeke Uvac, koji su mnogo ranije postali prepoznati, zaštićeni i turistički valorizovani – saopšteno je iz TO i NVO.

Ribolovačka staza i ribolovački dom na jezeru

Ribolovačka staza i ribolovački dom na Otilovićkom jezeru su napravljeni prije 15-tak godina kada su se održavale MOSI igre u Pljevljima (Međuopštinske sportske igre koje okupljaju sportiste sa tromeđe CG-BIH-SRB). Ribarski dom je dat na korišćenje Sportsko-ribolovnom klubu Lipljen od strane Opštine Pljevlja. Stazu i dom najviše koriste ribolovci iz Pljevalja, ali i iz regiona, kao i turisti, rekreativci, izletnici i kupači. Staza i dom će se koristili znatno više kada bude asfaltiran prilazni put koji je trenutno makadamski i dosta strm.

-Zbog kanjonskog predjela kroz koji jezero vijuga, Otilovićko jezero nije čitavom svojom dužinom dostupno posjetiocima. Međutim, na jezeru postoji nekoliko mjesta, odnosno prilaza, sa kojih mogu da polaze čamci, kajaci, turistički brodići. Na jezeru se najviše koriste čamci za sportski ribolov, ali u zadnje vrijeme i kajaci. Posebno je valorizovan vidikovac Meandri Ćehotine gdje posjetioci dolaze u osjetno većem broju posljednje 3 godine, otkako su NVO „Da zaživi selo” i Turistička organizacija Pljevlja otkrili i promovisali ovu lokaciju. Nakon otkrića vidikovca, sve značajniji broj ljudi posjećuje naš kraj, dolazi na sami vidikovac, ali i na jezero – saopšteno nam je iz TO Pljevla i NVO „Da zaživi selo”.

M.L.

Izvor: Redakcija Ecoportal.me,CDM

Pratite ecoportal.me na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG: Počinje izrada projekta toplifikacije Pljevalja

ECO MNE

Rast potražnje za ugljem dobar za štednju struje

ECO MNE

Počinje ekološka rekonstrukcija Termoelektrane ,,Pljevlja”