Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Mala montažna kuća u prirodi – rješenje crnogorskih studenata arhitekture pohvaljeno na konkursu Mini home

Na konkursu za Malu montažnu kuću u prirodi, koji je raspisao portal Gradnja.rs, a čiji je pokrovitelj kompanija Alumil, stiglo je čak 130 radova. Konkurs je okupio 215 učesnika iz Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. 

Žiri u sastavu Lazar Kuzmanov (Kuzmanov&Partners), Milka Gnjato (Zabriskie), Nemanja Zimonjić (Ten Studio), Miroljub Stanković (Kontra Studio) i Sonja Brstina (Gradnja.rs) imali su zadatak da izaberu osam radova koji na drugačiji, do sada možda nepoznat i neprepoznat način, sagledavaju odnos čovjeka i prirode posredovan arhitekturom male montažne kuće. 

Kako prenosi portal Gradnja.rs, kriterijumi po kojima su radovi vrednovani podrazumijevali su da kuća mora biti male kvadrature (do 48 m2) sa usklađenim obrascima organizacije i oblikovanja prostora. Zatim, zahtijevalo se da kuća bude montažna, odnosno da se lako i brzo može sagraditi na nepristupačnom terenu. Kao treće, kuća je morala da bude u prirodi, te se posebna pažnja posvetila ispitivanju kontakta objekta i tla, propustljivosti njene opne, te usklađenosti kuće i okruženja na nivou primijenjenih materijala. I posljednje, kuća je morala biti visokog ranga cijene, opremljenosti i kvaliteta.

Prema izboru Žirija, među osam najboljih projekata, pohvalu je zavrijedio i koncept crnogorskih studenata pete godine Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, Ksenije Gomilanović, Nađe Milaš i Andrije Kandića.

Kuću pod nazivom L30 (L-kuća) mladi autori koncipirali su kao montažnu, laganu za transport, sastavljenu od kompaktnih elemenata koji grade otvorenu strukturu. Smještena je blizu obale mora na stjenovitom terenu u gradu Ulcinju, a oblikovnost je inspirisana brodskim kontejnerima. Prostor je projektovan kao višenamjenski, omogućavajući korisnicima neposrednu manipulaciju u cilju veće udobnosti. 

Prilikom izbora materijala akcenat je stavljen na uspostavljanje veze između okoline i objekta, zbog čega je izabrano drvo kao veza sa tradicionalnom arhitekturom crnogorskog primorja, kao i sa obližnjim kućama koje krase obale Ade Bojane. Iako je u velikoj mjeri zastupljeno u uređenju unutrašnjeg prostora, drvo nije upotrebljeno kao fasadna obloga imajući u vidu stalnu potrebu za održavanjem epoksi smolama u cilju zaštite od varirajućih vremenskih uslova, vlage, parazita, prisustva soli u priobalnom vazduhu, itd. Umjesto toga, upotrebljen je profilisani lim kao cjenovno prihvatljiv materijal koji pruža maksimalnu vodootpornost, visoku čvrstoću, dugotrajnu izdržljivost u svim klimatskim uslovima, kvalitetnu zvučnu izolaciju, a sve to bez velike težine samog materijala koja bi uticala na transport kuće.

Prema ocjenama Žirija, mogućnost zatvaranja objekta i jednostavnost izrade i montaže stavljaju ovaj objekat u red rijetkih koji cjelovito zadovoljavaju kriterijume konkursa. „L“ organizaciona postavka otvara mogućnost formiranja intimnog dvorišta. Lako prilagodljiva potrebama porodice i mogućnosti dogradnje i promjenljivosti. Način formiranja prostora nije zavistan od forme i ideja ima potencijal da se razvije kao projekat i u različitim dimenzijama, oblicima, budžetima.

Smatraju i da je neophodno predvidjeti prateći prostor na otvorenom koji nedostaje (terasa ili trijem) – čime bi se njegova upotrebna vrijednost višestruko unaprijedila. 

Projektom se predviđa angažovanje obnovljivih izvora energije na lokaciji, te su solarni paneli postavljeni na krovnoj ravni objekta, dok su generator, baterija, filteri za vodu i bojler za solarne panele locirani u kutijama na spoljašnoj strani objekta tako da ne remete vizure i linije kretanja korisnika.

Ostala nagrađena i pohvaljena rješenja možete pronaći na portalu Gradnja.rs.

Iako je još Frenk Lojd Rajt (eng. Frank Lloyd Wright; 8. jun 1867 – 9. april 1959) proglasio Organsku arhitekturu idealom savremene arhitekture, tak nedavno je harmonija između čovjeka i prirode ponovo stavljena u središte projektantskog problema, pod pritiskom sve glasnijih poruka onih koji teže očuvanju životne sredine i sprječavanju klimatskih promjena. Poruka čuvenog američkog arhitekta koje se treba prisjetiti glasi: „Proučavajte prirodu, volite je, ostanite bliski sa njom. Nikada vas neće iznevjeriti.

Prir. Ecoportal.me

Foto: Autori rješenja L-kuće

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Malim vjetrenjačama fali malo više podrške

ECO POLIS

Solarna energija kao najbolji izvor OIE

ECO POLIS

Međunarodni investicioni kongres Energy Week Western Balkans od 6. do 8. septembra u Crnoj Gori