Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Luksuzno odmarališe u Saudijskoj Arabiji napajaće se putem velike baterije

Energetksi efikasan projekat na zapadnoj obali Saudijske Arabije pod nazivom “Coral Bloom” pravi je raj za turiste. Ovo luksuzno odmaralište uključivaće 11 hotela, a napajaće se energijom dobijenom od sunca i vetra.

Zdrava budućnost

U odmaralištu će sistemi za generisanje energije biti povezani sa ogromnom baterijom. Ideja se temelji na činjenici da Saudijska Arabija neće zauvijek imati rezerve nafte i da se svijet okreće zdravijoj budućnosti bez fosilnih goriva. Ovo podržava i prestolonasljednik Mohamed bin Salman, a iza realizacije projekta stoji firma Foster + Partners.

Koncept “Coral Bloom” odmarališta osmišljen je sa namjerom da objekte što uspješnije integriše u prirodno okruženje i ujedno stvori luksuzno iskustvo za goste pri prvom dolasku na odredište.

Courtesy of The Red Sea Development Company

Najveći niz baterija na svijetu

“Coral Bloom” biće dio većeg poduhvata koji je planiran na lokaciji duž Crvenog mora pod nazivom “The Red Sea Project”, koji će se prostirati na površini od 28.000km² i u okviru koga će biti smješteno 50 hotela. Odmaralište “Coral Bloom” biće izgrađeno na ostrvu Shurayrah koje, zbog pozicije na kojoj se nalazi, predstavlja kapiju za prolaz do preostalih ostrva, njih 21. Kompleks je baziran na ideji očuvanja prirode, a karakterisaće ga “najveći na svijetu niz baterija”, povezan na sisteme za generisanje sunčeve i energije vjetra, ukupnog kapaciteta 1.000 MWh. Takođe, uključivaće i sisteme za tretman otpadnih voda, njihovo recikliranje i ponovno upotrebljavanje za navodnjavanje.

Courtesy of The Red Sea Development Company

U okviru baterija skladištiće se energija u cilju podrške energetske nezavisnosti cijelog ostrva, obezbjeđujući napajanje tokom noći kada solarna energija nije dostupna. Napajanje će biti obezbijeđeno i u slučaju prekida zbog potencijalnih kvarova ili pješčanih oluja koje takođe mogu uticati na proizvodnju struje.

Fokus usmjeren na otvoreni prostor

Hoteli u okviru odmarališta, njih ukupno 11, projektovani su bez hodnika, dok je fokus na otvorenom prostoru i prirodnoj ventilaciji. Objekti će biti uklopljeni u predio i povezani pešačkim stazama i molovima. Lake montažne konstrukcije biće proizvedene van lokacije i montirane na samom gradilištu. Zbog karakterističnog podneblja, dopremiće se zemlja i pijesak za stvaranje novih plaža i laguna koje bi trebalo da dodatno ojačaju ostrvo u slučaju porasta nivoa mora.

Iz kompanije Foster + Partners su saopštili da će prirodne ljepote ostrva biti očuvane i da će projekat biti uklopljen u postojeći pejzaž sa mogućnošću dodavanja elemenata i poboljšanja karakteristika ostrva gdje to bude moguće. Završetak projekta planiran je do kraja 2022. godine.

Izvor:
News Atlas
Dezeen

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Skladištenje energije – tehnologija baterijskih sistema

ECO POLIS

Luksuzno odmarališe u Saudijskoj Arabiji napajaće se putem velike baterije

ECO POLIS

Prvo vještačko energetsko ostrvo gradiće se u Danskoj