Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Klimatske promjene i toplotni talas

Ljeto 2022. godine najtoplije u Evropi od kada postoje mjerenja

Ljeto 2022. godine najtoplije je zabilježeno u Evropi od kada postoje mjerenja, podaci su satelitskog praćenja koje sprovodi Evropska unija, piše BBC na srpskom.

Niz ekstremnih toplotnih talasa i dug sušni period u junu, julu i avgustu uticali su da ovogodišnje temperature budu više od svih prethodno zabilježenih.

Ilustracija | Foto: gettyimages.com

Servis za klimatske promjene Kopernikus saopštio je da podaci pokazuju da je avgust u Evropi bio najtopliji u istoriji uz „znatnu razliku”.

Mjesec avgust bio je treći najtopliji na svjetskom nivou, od kada postoje mjerenja, pokazuju istraživanja.

Svakom ko je ovog ljeta iskusio intenzivne vrućine širom kontinenta neće biti iznenađujuće što su širom Evrope premašene do sada najviše zabilježene temperature – sa velikom razlikom.

Najviše temperature zabilježene su tokom ljeta u cjelini, kao i u avgustu, podaci su Kopernikusa.

Ljeto je bilo za 0,4 stepena Celzijusa toplije u odnosu na prošlogodišnje, koje je bilo prethodno najtoplije.

Avgust je bio za 0,8 stepena topliji u odnusu na isti mjesec 2018.

-Intenzivna serija toplotnih talasa širom Evrope, uz uobičajene sušne uslove, dovela je do ekstremno visokih temperatura, suše i ogromnih požara u mnogim djelovima Evrope, utičući na društvo i prirodu na mnogo različitih načina – rekla je Freja Vamborg, naučnica u Kopernikusu.

Požari su prihvatili mnoge države, među njima i Portugal | Foto: gettyimages.com

Podaci pokazuju da u Evropi nisu zabilježene najviše temperature samo u avgustu, već i tokom cijelog ljeta, dok je prethodni temperaturni ljetnji rekord bio tek jednu godinu star.

U Velikoj Britaniji 19. jula zabilježena je najviša temperatura od 40,3. U odnosu na prethodno najviših 38,7 stepena iz 2019. zabilježen je značajan porast.

Ekstremi su zabilježeni i u mnogim drugim zemljama. U Francuskoj je najviša temperatura od kada postoje mjerenja zabilježena u čak 64 regije, dok je u julu u Portugalu izmjereno 47 stepeni.

I u Srbiji su termometri ovog ljeta prelazili 40 podeljak na Celzijusovoj skali, a prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najtopliji dan bio je 23. jul kada je u Banatskim Karlovcima izmjereno 40,6 stepeni.

Najviša zabilježena ljetnja temperatura – 44,9 stepeni, izmjerena u Smederevskoj Palanci 24. jula 2007, nije premašena.

Evropa bilježi i najtežu sušu u prethodnih 500 godina.

Suše u Evropi su najveće u posljednjih 500 godina | Foto: gettyimages.com

Avgust je i širom svijeta bio najtopliji od kada postoje mjerenja, a suše su zahvatile i Kinu.

Ali slika nije bila baš svuda ista – u mnogim područjima pljuskovi su izazvali poplave.

Pakistan je nedavno pogodio vlažni period jači od uobičajenog i izazvao ogromne poplave, a izgubljeno je mnogo života i imovine.

Satelitski podaci takođe pokazuju da je u Skandinaviji vrijeme bilo vlažnije od prosjeka, kao i u djelovima južne i jugoistočne Evrope, gdje je ogromna oluja donijela snažne vjetrove i padavine.

Klimatolozi kažu da su očekivane i ekstremne vrućine i vlažni uslovi mogu očekivati u klimi koja se zagrijava, gdje su emisije gasova sa efektom staklene bašte iz ljudskih aktivnosti već podigle temperature za više od 1,1 stepena Celzijusa.

Izvor: BBC na srpskom

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Predstavljen Izvještaj iz sjenke za poglavlje 27: „Kap progresa u moru obaveza“

ECO POLIS

Temperature okeana zbog klimatskih promjena obarale rekorde u protekloj godini

ECO MNE

Klimatske promjene glavni uzrok sve učestalijih toplotnih i tropskih talasa