Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Kapacitet obnovljivih izvora u 2020. godini porastao za 280 GW

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora zabilježila je prošle godine najveću stopu rasta u posljednje dvije decenije, a očekuje se da će se taj trend nastaviti i nakon pandemije, navodi se u novom izvještaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

IEA je saopštila da su političke odluke u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, između ostalog, podstakle pomenuti rast.

Novoizgrađeni kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine su ukupno iznosili 280 GW, što predstavlja skok za 45% u odnosu na kapacitete dodate u 2019, i što je najveći porast od 1999. godine.

Agencija sa sjedištem u Parizu predviđa da će ova stopa rasta postati „nova normalnost“. Iz agencije navode, da će 270 GW biti dodato 2021, a zatim još 280 GW 2022. Ove procjene predstavljaju uvećanje za 25% u odnosu na prethodne prognoze agencije navedene u izvještaju objavljenom u novembru 2020. godine.

Energija vjetra i Sunca otvaraju mogućnost za optimizam u pogledu naših klimatskih ciljeva dok istovremeno obaraju rekord za rekordom – rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Agencije.

Prošle godine je 90% svih svjetskih novoizgrađenih kapaciteta za proizvodnju električne energije koristilo obnovljive izvore energije

Fatih Birol, izvršni direktor Agencije

U svom godišnjem World Energy Outlook izvještaju, objavljenom u novembru, agencija je saopštila da je solarna energija spremna da postane predvodnik u proizvodnji električne energije, s obzirom da obaranje cijena stvara uslove u kojima je izgradnja solarnih elektrana jeftinija od izgradnje novih postrojenja na ugalj i gas.

IEA (Međunarodna agencija za energetiku) smatra da će se solarna energija razvijati u istom pravcu i predviđa izgradnju više od 160 GW novih kapaciteta godišnje do 2022. godine.

Nakon usporavanja izazvanog pandemijom u prvoj polovini 2020. godine, američka tržišta su se u potpunosti oporavila u drugom dijelu godine.

Novi kapaciteti vjetroelektrana povećani su za preko 90 odsto u 2020. na čak 114 GW, iako IEA predviđa usporavanje tog rasta u naredne dvije godine.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nedavno je predstavio infrastrukturni paket od 600 milijardi dolara namijenjen za ulaganja u čistu energiju, uključujući 100 milijardi za električnu mrežu i 174 milijarde za podsticaj za razvoj i uvođenje električnih vozila. 

Ukoliko bude usvojen, zakon će osnažiti dalji razvoj tržišta i tehnologija obnovljivih izvora energije nakon 2022. godine.

Prir. M.L.

Izvor: CNBC

Foto ilustracije: Alpha Coders, Ecole Polytechnique Executive Education, USA Today

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Ponovo će se ocjenjivati ponude za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije