Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Kapacitet obnovljivih izvora u 2020. godini porastao za 280 GW

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora zabilježila je prošle godine najveću stopu rasta u posljednje dvije decenije, a očekuje se da će se taj trend nastaviti i nakon pandemije, navodi se u novom izvještaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

IEA je saopštila da su političke odluke u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, između ostalog, podstakle pomenuti rast.

Novoizgrađeni kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine su ukupno iznosili 280 GW, što predstavlja skok za 45% u odnosu na kapacitete dodate u 2019, i što je najveći porast od 1999. godine.

Agencija sa sjedištem u Parizu predviđa da će ova stopa rasta postati „nova normalnost“. Iz agencije navode, da će 270 GW biti dodato 2021, a zatim još 280 GW 2022. Ove procjene predstavljaju uvećanje za 25% u odnosu na prethodne prognoze agencije navedene u izvještaju objavljenom u novembru 2020. godine.

Energija vjetra i Sunca otvaraju mogućnost za optimizam u pogledu naših klimatskih ciljeva dok istovremeno obaraju rekord za rekordom – rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Agencije.

Prošle godine je 90% svih svjetskih novoizgrađenih kapaciteta za proizvodnju električne energije koristilo obnovljive izvore energije

Fatih Birol, izvršni direktor Agencije

U svom godišnjem World Energy Outlook izvještaju, objavljenom u novembru, agencija je saopštila da je solarna energija spremna da postane predvodnik u proizvodnji električne energije, s obzirom da obaranje cijena stvara uslove u kojima je izgradnja solarnih elektrana jeftinija od izgradnje novih postrojenja na ugalj i gas.

IEA (Međunarodna agencija za energetiku) smatra da će se solarna energija razvijati u istom pravcu i predviđa izgradnju više od 160 GW novih kapaciteta godišnje do 2022. godine.

Nakon usporavanja izazvanog pandemijom u prvoj polovini 2020. godine, američka tržišta su se u potpunosti oporavila u drugom dijelu godine.

Novi kapaciteti vjetroelektrana povećani su za preko 90 odsto u 2020. na čak 114 GW, iako IEA predviđa usporavanje tog rasta u naredne dvije godine.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nedavno je predstavio infrastrukturni paket od 600 milijardi dolara namijenjen za ulaganja u čistu energiju, uključujući 100 milijardi za električnu mrežu i 174 milijarde za podsticaj za razvoj i uvođenje električnih vozila. 

Ukoliko bude usvojen, zakon će osnažiti dalji razvoj tržišta i tehnologija obnovljivih izvora energije nakon 2022. godine.

Prir. M.L.

Izvor: CNBC

Foto ilustracije: Alpha Coders, Ecole Polytechnique Executive Education, USA Today

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG najavila u julu gradnju VE Gvozd

ECO MNE

Đukanović: Hidroenergetsku strukturu koristimo za solarne elektrane

ECO MNE

Crna Gora će u naredne dvije godine implementirati dodatnih 200 megavata električne energije iz novih izvora