Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Kakva je budućnost TE Pljevlja?

Termoelektrana ,,Pljevlja” počela je sa radom 1982. godine. Prva crnogorska kondenzaciona termoelektrana projektovana je sa dva bloka od 210 MW. Akumulacija vode kao i svi pomoćni, tehnički i upravno-administrativni objekti (izuzev dekarbonizacije i recirkulacionog rashladnog sistema) izvedeni su za dva bloka. Izgrađen je, međutim, samo jedan blok.

Ekološka rekonstrukcija

Prva ekološka rekonstrukcija TE ,,Pljevlja” urađena je u 2009. i 2010. godini. Tada su zamjenjeni elektrofiltersko postrojenje, sistem kontrole i upravljanja, razvodi 6 i 0.4 kV sopstvene potrošnje i sistem pobude generatora sa ugradnjom generatorskih prekidača.

Nakon radova na rekonstrukciji turbinskog i kotlovskog postrojenja u 2009. godini, novoinstalisana snaga TE ,,Pljevlja” je 225 MW.

Njeno gašenje značilo bi da Crna Gora mora da uvozi ogromnu količinu električne energije, što bi uticalo na rast cijena struje za građane i privredu za 20 do 25 odsto, ali i na gubitak 1.200 radnih mjesta u TE i Rudniku uglja od ukupno 4.800 koliko ih ima u Pljevljima.

U Ministarstvu kapitalnih investicija smatraju da su minimalne šanse za ovakav scenario.

Crna Gora je 2006. godine potpisala Direktivu o velikim ložištima koja određuje granice emisije štetnih gasova kad je u pitanju Termoelektrana Pljevlja.

Opt-aut mehanizam omogućava članicama Energetske zajednice da izuzmu pojedine elektrane na ugalj iz režima primene EU Direktive, koja je stupila na snagu 1. januara 2018. Od tog datuma do 31. decembra 2023. elektrane mogu da rade najviše 20.000 sati.

Nakon potrošenog dozvoljenog broja radnih sati, rad elektrane je moguć jedino ukoliko se ista modernizuje.

Pregovori sa Evropskom energetskom zajednicom o nastavku rada Termoelektrane ,,Pljevlja”, kojoj je isteklo ranije odobrenih 20.000 sati, su u toku. Iako nijesu završene ranije preuzete obaveze završetka modernizacije TE u prethodnoj godini, malo je vjerovatno da biti zahtijevano njeno gašenje.

Iz EPCG navode da je operatoru termoelektrane iz Ukrajine novom odlukom već odobreno 40.000 radnih sati.

Oni očekuju da će se pregovori uspješno završiti, da će dobiti dodatne sate rada sa sadašnjom tehnologijom, ali i da više neće biti prepreka da se ekološka rekonstrukcija TE završi u predviđenom roku do kraja 2022. godine.

Uloženo više do 25 miliona

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), koja je u većinskom državnom vlasništvu (85%), je 9. juna prošle godine potpisala ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE „Pljevlja”.

Oni su saopštili da ukupna vrijednost ulaganja u implementaciju mjera zaštite životne sredine za TE ,,Pljevlja” iznosi više od 65 miliona eura.

-Projekat ekološke rekonstrukcije TE ,,Pljevlja” vrijedan je 45 miliona eura, a projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac 21 milion eura, od kojih je dio novca obezbjeđen iz kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom. Oba projekta su uveliko u fazi implementacije i do sada je od planiranih 65, već uloženo preko 25 miliona eura, od čega u projekat ekološke rekonstrukcije preko 11 miliona eura – saopšteno je iz EPCG.

Direktor direktorata Energetske zajednice Evropske unije i država jugoistočne Europe, Janez Kopač, prošle godine pozdravio je odluku o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane (TE) ,,Pljevlja”.

Uz to je podsjetio da su sve članice Energetske zajednice, uključujući i Crnu Goru, obavezne da to učine.

S druge strane, profesor Aleksandar Knežević, član Regionalnog centra za edukaciju i informacije iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu iz Sarajeva smatra da TE neće moći raditi narednih trideset godina, s obzirom na pritisak EU da se između 2035. i 2040. godine izbace termoelektrane na ugalj.

Prekršajna procedura

Kopač je nedavno najavio da je moguće pokretanje prekršajne procedure protiv TE zbog potrošenih 20.000 sati iz opt-aut mehanizma, pojašnjavajući da ne vjeruje da će EU produžiti rok.

-Termoelektrana ,,Pljevlja” je već iskoristila svoju opciju od 20.000 sati od usvajanja odluke o tome u novembru prošle godine. Do marta tekuće godine od Crne Gore se očekuje da pošalje zvanični izvještaj Evropskoj agenciji za okolinu u Kopenhagenu u Danskoj. Problem će nastati zbog neusklađenosti Crne Gore sa Direktivom o velikim ložištima – kazao je Kopač na onlajn sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju 9. februara.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”

ECO MNE

Uskoro otvaranje deponije u Šumanima

ECO MNE

Povezivanje Crne Gore sa jedinstvenim tržištem električne energije Evropske Unije postaje realnost