Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Beskamatni krediti za energetski efikasna domaćinstva

Javni poziv kompanijama za učešće u programu „Energetski efikasan dom”

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore započinje sa aktivnostima u cilju implementacije nove faze programa „Energetski efikasan dom”, a koji ima za cilj uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na biomasu (pelet i briket), visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

S tim u vezi, Ministarstvo kapitalnih investicija je u četvrtak, 13.4.2023. godine, objavilo Javni poziv distributerima/instalaterima i izvođačima radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima u okviru programa „Energetski efikasan dom”.

Shodno tome, pozivaju sve distributere i/ili instalatere opreme za grijanje/hlađenje i građevinske kompanije da dostave svoje ponude.

Tenderska dokumentacija se može dobiti na zahtjev, poslat na email: info@ee-me.org

Ponuđač je dužan da u zahtjevu navede svoje kontakt podatke radi dalje komunikacije za potrebe ovog poziva. Rok za dostavu ponuda u okviru ovog poziva je 12.5.2023. godine. Nakon evaluacije pristiglih ponuda sve kompanije koje ispune propisane uslove postaju partneri, odnosno kvalifikovani izvođači radova u okviru Programa.

Za realizaciju programa „Energetski efikasan dom“ biće opredijeljeno 150.000 eura iz budžeta, a građani će moći da podignu beskamatni kredit u iznosu do 10.000 eura, sa maksimalnim periodom otplate do šest godina, i u okviru tog iznosa se opredijele za jednu ili više mjera energetske efikasnosti u okviru programa, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Cilj programa „Energetski efikasan dom“ je da se domaćinstvima u Crnoj Gori, putem beskamatnih kredita, ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda implementacijom mjera energetske efikasnosti.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Dodjela subvencija za primjenu mjera energetske efikasnosti

ECO MNE

Nove smjernice za energetsku efikasnost zgrada: Šta donose izmjene propisa?

ECO MNE

Potencijali i izazovi na putu ka energetskoj efikasnosti Crne Gore