Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Javni poziv Eko-fonda: Subvencije za On-grid i Off-grid fotonaposke sisteme

Eko-fond raspisao je Javni poziv za dodjelu subvencija za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe u mrežnom ili samostalnom radu „On-grid i Off-grid fotonaposki sistemi”.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju pravna lica, odnosno mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici i fiziča lica koja imaju rješenje izdato od strane nadležnog organa za vršenje/obavljanje sopstvene djelatnosti po osnovu koje ostvaruju prihode.

Ukupan iznos za raspodjelu sredstava za ovaj Javni konkurs je 190.000 eura, od čega 150.000 je namijenjeno za On-grid sisteme, dok 40.000 eura je namijenjeno za Off-grid sisteme.

Podsticaj za smanjenje emsija CO2

Implementacija ovog projekta doprinijeće razvoju tržišta i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije, podsticanju primjena mjera energetske efikasnosti, smanjenju emisija CO2 i proizvodnji električne energije za sopstvene potrebe u mjestima gdje nije dostupna distributivna mreža u Crnoj Gori.

Direktor Eko-fonda, Draško Boljević, kazao da nakon uspješno završenog prvog projekta, objavljuju još jedan javni poziv koji se tiče subvencija za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema. 

Foto: Eko fond – Draško Boljević

-Ovaj projekat nije kopija prethodnog, već smo gledali da izađemo u susret korisnicima i njihovim zahtjevima koje smo dobili u periodu između dva projekta. Cilj projekta je proizvodnja električne energije korišćenjem On-grid i Off-grid fotonaponskih sistema, a krajnji rezultat je prelazak na korišćenje zelene energije – kazao je Boljević. 

On je pojasnio da Eko-fond ovaj projekat sprovodi samostalno i nezavisno od projekta koji rade u partnerstvu sa Elektroprivredom Crne Gore „Solari 3000+ i „Solari 500+”.

Jovana Daković, rukovoditeljka Odsjeka za podršku implementaciji mjera podrške i razvojno-projektnih aktivnosti, kazala je da raspoloživa sredstva po ovom Javnom konkursu iznose 190.000 eura. 

-Maksimalni iznos sredstava podrške koje korisnik može ostvariti za nabavku i instalaciju On-grid fotonaponskih sistema iznosi 40% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 25.000 eura, a za Off-grid fotonaponske sisteme iznosi 40% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 5.000 u koji iznos mora biti uključen PDV.

-Cilj projekta proizvodnje električne energije korišćenjem On-grid i Off-grid fotonaponskih sistema je podsticanje nabavke i instalacije fotonaponskih sistema kako bi se obezbijedila podrška niskokarbonskom razvoju kroz povećanje energetske efikasnosti, sigurnosti u snabdijevanju, smanjenju potrošnje energije, a time i pratećih troškova, smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, sigurnijem snabdijevanju energijom, afirmaciji korišćenja OIE, podrška ruralnom razvoju, unaprjeđenje i usavršavanje poljoprivredne proizvodnje, podsticanje i unaprjeđenje energetske efikasnosti u sektoru turizma, proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe u mjestima gdje nije dostupna distributivna mreža – kazala je Daković. 

Uslovi subvencija

Ona je objasnila koje uslove korisnik mora ispuniti da bi ostvario pravo na subvenciju Eko-fonda za nabavku i instalaciju On-grid i Off-grid sistema. 

Foto: Eko fond

-Objekat mora biti izgrađen na osnovu odgovarajućeg akta koji u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Bitno je da objekat nije dograđivan ili mijenjan, da se postojeće brojilo za obračun električne energije vodi na istog investitora fotonaponskog sistema odnosno vlasnika objekta, da objekti na kojima je pokrenut postupak legalizacije ne mogu biti predmet finansiranja sve do pravnog okončanja postupka. Podnosilac prijave ne može biti osnivač preduzetnik ili osnivač koji ima udjele u drugom pravnom licu kome je prethodno odobrena subvencija ovim Javim konkursom. Podnosilac prijave ne može ostvariti pravo na subvenciju za nabavku i instalaciju on-grid sistema ovim Javnim konkursom ukoliko je ostvario pravo na dodjelu subvencije na istom objektu u okviru drugih programa i projekata u 2022. godini – pojasnila je Daković.

On je navela i opšte uslove za off-grid sisteme, koji uključuju proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe u mjestima gdje nije dostupna distributivna mreža.

– Objekti na kojima je pokrenut postupak legalizacije ne mogu biti predmet finansiranja sve do pravnog okončanja postupka i podnosilac prijave ne može ostvariti pravo na subvenciju za nabavku i instalaciju On-grid sistema – dodala je ona. 

Aleksandar Tomović, konsultant na projektu, objasnio je šta je fotonaponski sistem. 

-Fotonaponski sistem je jedan savremeni sistem koji je baziran na konceptu zelene energije. Oni funkcionišu na principu korišćenja sunčeve energije za proizvodnju električne energije pri čemu ne emituju štetne materije u okolinu. Primjena fotonaponskih sistema u proteklih nekoliko decenija doživljava progresivan rast, što kroz On-grid sisteme, što kroz Off-grid sisteme – kazao je Tomović. 

On je istakao da je Crna Gora kao zemlja sa velikim brojem sunčanih dana veoma pogodna za primjenu fotonaponskih sistema i prezentovao neke od primjera uspješne saradnje sa korisnicima koji su učešćem u prethodnom javnom pozivu ostvarlili subvenciju. 

Procedura prijave

Lidija Škatarić, ekspertkinja za energetsku efikasnost i klimatske promjene, predstavila je procedure prijave i pojasnila kriterijume za ocjenu pristiglih prijava za dodjelu sredstava i uslovima učešća u projektu.

-Prvi, osnovni kriterijum je stepen povoljnog uticaja na životnu sredinu, odnosno očekivano smanjenje emisije CO2 usljed potencijalno smanjene trenutne potrošnje električne energije objekta u €/(t CO2/god.). Tehničke karakteristike projekta su garantni period, odnosno efikasnost fotonaponskog modula i stepen maksimalne efikasnosti invertera. Treći kriterijum se odnosi na finansijske karakteristike projekta, odnosno period povrata investicije, a četvrti na spremnost projekta za izvođenje – kazala je Škatarić.

Svi zaintresovani prijave mogu da dostave do 17. februara naredne godine.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

ECO MNE

Dodjela subvencija za primjenu mjera energetske efikasnosti

ECO MNE

Obnova azbestno-cementnih cijevi radi uspostavljanja funkcionalnog sistema vodosnabdijevanja