Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Prilika za razvoj sjevernog dijela Crne Gore

Izmjena PUP-a Plužina zbog izgradnje solarnih i vjetro elektrana

Vlada Crne Gore donijela je značajnu odluku na 54. sjednici, kojom se odobrava izrada Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Plužine. Ovaj planski dokument će biti ažuriran unutar granica važećeg plana i obuhvatiće područje površine od otprilike 854 km².

„PUP Opštine Plužine je donešen 2012. godine, ali se na osnovu inicijative Opštine Plužine od 22.03.2023. godine pojavila potreba za određivanjem lokacija za izgradnju solarnih i vjetro elektrana, biznis zona, kao i korigovanjem zahvata pojedinih lokalnih studija loakacije koje je potrebno planski preispitati. Cilj izrade Izmjena i dopuna je da se stvore planske pretpostavke za racionalnije koriščenje resursa u skladu sa principom održivog planiranja prostora i intencijom države da se razvoj i prosperitet opština na sjeveru Crne Gore bazira na razvoju energetike”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Cilj izrade Izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta jeste stvaranje planerskih pretpostavki za efikasnije korišćenje resursa u skladu sa principima održivog prostornog planiranja. Ova inicijativa takođe odražava namjeru crnogorske države da razvoj i prosperitet opština na sjeveru zemlje budu zasnovani na razvoju energetike.

Ova odluka predstavlja važan korak ka planiranju i održivom razvoju opštine Plužine, uzimajući u obzir nove potrebe i perspektive za energetski sektor, kao i turističku industriju. Očekuje se da će ažuriranje prostorno-urbanističkog plana omogućiti bolje iskorišćenje resursa i stvoriti povoljno okruženje za dalji napredak ove regije.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U Rožajama će se graditi solarna elektrana od 5MW

ECO MNE

Električna energija – istorijska šansa za Zapadni Balkan

ECO MNE

Počinje mapiranje održivih lokacija za obnovljive izvore energije u Nikšiću