Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Prilika za razvoj sjevernog dijela Crne Gore

Izmjena PUP-a Plužina zbog izgradnje solarnih i vjetro elektrana

Vlada Crne Gore donijela je značajnu odluku na 54. sjednici, kojom se odobrava izrada Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Plužine. Ovaj planski dokument će biti ažuriran unutar granica važećeg plana i obuhvatiće područje površine od otprilike 854 km².

„PUP Opštine Plužine je donešen 2012. godine, ali se na osnovu inicijative Opštine Plužine od 22.03.2023. godine pojavila potreba za određivanjem lokacija za izgradnju solarnih i vjetro elektrana, biznis zona, kao i korigovanjem zahvata pojedinih lokalnih studija loakacije koje je potrebno planski preispitati. Cilj izrade Izmjena i dopuna je da se stvore planske pretpostavke za racionalnije koriščenje resursa u skladu sa principom održivog planiranja prostora i intencijom države da se razvoj i prosperitet opština na sjeveru Crne Gore bazira na razvoju energetike”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Cilj izrade Izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta jeste stvaranje planerskih pretpostavki za efikasnije korišćenje resursa u skladu sa principima održivog prostornog planiranja. Ova inicijativa takođe odražava namjeru crnogorske države da razvoj i prosperitet opština na sjeveru zemlje budu zasnovani na razvoju energetike.

Ova odluka predstavlja važan korak ka planiranju i održivom razvoju opštine Plužine, uzimajući u obzir nove potrebe i perspektive za energetski sektor, kao i turističku industriju. Očekuje se da će ažuriranje prostorno-urbanističkog plana omogućiti bolje iskorišćenje resursa i stvoriti povoljno okruženje za dalji napredak ove regije.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Najveća solarna elektrana na svijetu priključena na mrežu