Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Izgradnja HE Buk Bijela: Uraditi geodetska mjerenja u pograničnom pojasu Tare i Pive

Državni sekretar za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak, sastao se u Trebinju sa ministarkom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenkom Golić, povodom izgradnje HE Buk Bijela, nakon čega je organizovan obilazak terena.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je zaključeno da je potrebno uraditi precizna geodetska mjerenja poprečnih profila u pograničnom pojasu rijeka Tare i Pive, kao i samog graničnog profila. 

-Samo dogovorom i poznavanjem svih parametara potencilanog projekta možemo doći do rješenja koje, sa jedne strane znači očuvanje rječnih ekosistema u Crnoj Gori, a sa druge strane znači ekonomsko-energetski razvoj naših komšija – kazao je Mrdak.

Mjerenja i snimanja će poslužiti za hidrauličke proračune i analize potrebne za rješavanje pitanja uticaja akumulacije Buk Bijela na teritoriju Crne Gore.

Ministarka Golić ranije je saopštila da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanjem otvorenih pitanja, jer jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom može se doći do rješenja.

Podsjećamo, izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“, prema ugovoru od 13. novembra prošle godine, zajedno će finansirati Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske u iznosu od oko 220 miliona eura.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“.

Kamen temeljac za početak gradnje HE „Buk Bijela“ postavili su 17. maja u Foči srpska premijerka Ana Brnabić, kao predstavnik države investitora, i premijer Republike Srpske Radovan Višković. 

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

RHE Čebren će ubrzati razvoj OIE u Sjevernoj Makedoniji i regionu

ECO POLIS

Iskorišćavanje snage hidroenergije: Oblikovanje energetske tranzicije Evrope

ECO MNE

Zabranjuje se upotreba laganih plastičnih kesa