Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Inženjerske inovacije u hidroenergetskom sektoru

Očekuje se porast potražnje za novim pametnim hidroenergetskim tehnologijama koje pružaju fleksibilnost i otpornost elektroenergetskim mrežama, pokazuju nova istraživanja.

Do 2030. godine, EU ima za cilj da najmanje 32% izvora energije budu obnovljivi, a dugoročni scenario ukazuje na drastičnu dekarbonizaciju električne energije do 2050. godine. Nove i inovativne tehnologije pomoći će hidroenergiji da se prilagodi svojoj ključnoj ulozi, integrišući promjenljivost obnovljivih izvora u sistem.

Hidroenergija se smatra sve važnijim izvorom fleksibilnosti elektroenergetskih sistema koji ima sposobnost uravnoteženja brzo rastućih kapaciteta različitih obnovljivih izvora energije, prvenstveno vjetra i sunca, u elektroenergetskoj mreži. Nove XFLEX HYDRO tehnologije koje se testiraju imaju zadatak da značajno poboljšaju fleksibilnu proizvodnju hidroelektrana i prateće usluge.

Šta je XFLEX HYDRO?

XFLEX HYDRO  (Hydropower Extending Power System Flexibility) je inovativni projekat koji pokazuje kako fleksibilne hidroenergetske tehnologije mogu obezbijediti niskougljenični, siguran, otporan i fleksibilan sistem napajanja.

Podržavajući ciljeve EU do 2030. godine, projekat vrijedan 18 miliona eura pokazaće kako savremene hidroelektrane mogu obezbijediti vitalne fleksibilne usluge vezane za električnu mrežu, potrebne svakoj zemlji koja ulaže u obnovljive izvore energije kao što su energija vode, sunca i vjetra.

XFLEX HYDRO će demonstrirati nove hidroenergetske tehnologije kao što su pametne kontrole, poboljšani turbinski sistemi, kao i sistem sa hibridnom baterija-turbinom.

Projekat će pokazati skup inovativnih hidroelektričnih tehnologija na odabranim lokacijama širom Evrope (Švajcarska, Portugal, Francuska), pokrivajući različite vrste i veličine hidroelektrana. Kako je već navedeno, projekat ima za cilj poboljšanje fleksibilnosti usluga za operatore, kao i poboljšanje godišnje efikasnosti i dostupnosti, a tehnologije koje će se koristiti u ovome projektu su sljedeće:

Promjenljiva brzina koja pruža dodatni  stepen fleksibilnosti, na način što operateri mogu da mijenjaju brzinu rotacije reverzibilnih jedinica i da je koriste za poboljšanje mrežne usluge. Konkretno, pumpne hidro turbine promjenljive brzine omogućavaju regulaciju snage i praćenje opterećenja čak i u režimu pumpanja. Koristeći tehnologiju promjenljive brzine, ulazna snaga tokom pumpanja može se kontinuirano kontrolisati. Osim toga, efikasnost, posebno u djelovima opterećenja turbina, značajno se poboljšava.

Pokretanje turbine je znatno brže i pruža mnogo lakši rad za kompletnu jedinicu u poređenju sa jedinicama sa fiksnom brzinom, rekao je Aleksandar Jung, šef odjeljenja za digitalna hidro rješenja u Voith-u.

Hidraulični kratki spoj je kada pumpna postrojenja za skladištenje istovremeno preuzimaju režime pumpanja i proizvodnje radi veće fleksibilnosti. Crpnim jedinicama sa fiksnom brzinom se može upravljati kako bi se osigurala neto potrošnja energije iz mreže, dok se paralelno jedinica pokreće u generatorskom načinu rada za regulaciju opterećenja.

Hibridna baterija – vrlo pogodna za brzu kontrolu frekvencije, brzo vrijeme odziva, a može se koristiti i u kombinaciji sa turbinama za optimalnu fleksibilnost. U XFLEX-u, sistem akumulatora će biti integrisan u Vogelgrunu (Francuska), postrojenju za regulaciju protoka rijeke, dodajuću kratkoročno skladištenje energije i mogućnost kontrole frekvencije istovremeno smanjujući kontrolne zahtjeve na postojećoj turbini čime se smanjuje habanje. 

Podrška koju hidroenergija pruža drugim obnovljivim izvorima predstavlja ključ za tranziciju ka čistoj energiji.

Video: XFLEX HYDRO

Istraživanje hidroenergetskog i ostalih energetskih sektora koje je radila Međunarodna asocijacija za hidroenergiju (IHA) pokazuje da postoji velika potražnja za novim pametnim sistemima upravljanja, hibridnim turbinama na baterije i turbinama promjenjive brzine, na osnovu čega se smatra da će ovaj projekat biti od velikog značaja i uspjeha za elektroenergetsku mrežu Evrope. 

Prir. S.Đ. i M.L.

Izvor: XFLEXHYDRO

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije