Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Svečana akademija povodom obilježavanja Evropskog dana inženjera u organizaciji IKCG: „Novi evropski Bauhaus – uloga inženjera i inženjerki”

Inženjerska izvrsnost jedan od preduslova za uspješnu zelenu tranziciju: hoće li struka konačno dobiti glavnu riječ?

Oblast građevinarstva treba da postane inovativna i da zadovolji potrebe crnogorskih građanki, građana i ekonomije na efikasan način, kao i postane dio građevinarstva Evropske unije (EU) i konkurentna u pružanju usluga u međunarodnim projektima.

Ovo je saopšteno na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Evropskog dana inženjera čija je tema „Novi evropski Bauhaus – uloga inženjera i inženjerki”, koju je organizovala Inženjerska komora Crne Gore (IKCG).

Predsjednik IKCG, Nikola Luković, rekao je da kroz Novi evropski Bauhaus želimo da razmišljamo o prostoru kao najvrijednijem dobru koje treba pametno koristiti.

Sa svečane akademije | Foto: Inženjerska komora Crne Gore

Evropski standradi

-To je i vodeći motiv naše svečane akademije. U naredna tri dana otkrivaćemo modele na koji način možemo da doprinesemo razvoju ove evropske inicijative, te kako da evropske standarde prevedemo u domaću lokalnu praksu, unaprijedimo je i damo joj smisao gdje smo u okviru Evropske zelene agende – rekao je Luković.

Kakao je kazao, ciljevi su definisani kroz Evropsku zelenu agendu u tijesnom odnosu sa svakodnevnim radom inženjera.

Inženjerska izvrsnost, koja se iskazuje u različitim formama, osnovni je faktor uspjeha Zelenog dogovora. Brzina procesa tranzicije u velikoj mjeri zavisi od pametnih inženjerskih rješenja kao temelja zelenih politika i promjena navika – naveo je Luković.

Prema njegovim riječima, inženjeri su ključni faktor u mnogim naučnim i tehničkim poljima ekspertize – počevši od građevinarstva, mašinstva, saobraćaja, mobilnosti, upravljanja otpadom, elektronike, hidroinženjerstva, biologije, hemije…

Ilustracija | Foto: eitrawmaterials.eu

-Zbog toga, u sve mjere i ciljeve u okviru Zelene agende moraju biti uključene različite inženjerske struke. Veoma nam je jasno da je inženjerska izvrsnost jedan od najznačajnijih faktora za uspješnu zelenu tranziciju, ali i jedan od osnovnih elemenata inženjerske izvrsnosti moraju biti inženjerska samostalnost i nezavisnost, koja jedina može da garantuje da na donošenje odluke nijesu uticali drugi lični interesi – istakao je Luković.

On se obratio i svim inženjerkama i inženjerima u Crnoj Gori. „Kolege moje, reći ću vam kratko: autoritet, integritet, ponos, dostojanstvo, ali i odgovornost! Sve ovo ćete postići vrlo lako, usavršavanjem, poštenim radom, nesebičnim davanjem, dijalogom, uvažavanjem, tolerancijom i ljubavlju prema svojoj zemlji! To je javni interes! To je interes naše djece! Ovo danas je samo „next level”. Na vama je da ga prepoznate i iskoristite momenat. Vi ste dio elite ovog društva i ne dozvolite da vam kažu drugačije! Za vama će ostati mnogo duže vaša dobra djela, na ponos vašoj djeci i svim građanima Crne Gore“, kazao je Luković.

Korišćenje prostornog resursa

Ministarka prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, kazala je da za taj resor, oblast građevinarstva, posebno korišćenje prostornog resursa – jeste prioritet, poručujući da će u tim oblastima struka imati ključnu ulogu.

-Naše je da saslušamo struku i da ono što su njen stav i javni interes integrišemo u javne politike – rekla je Novaković Đurović.

Istakla je da u svom radu Ministarstvo koristi pozitivna iskustva iz globalnih, evropskih i procesa u regionu, zasnovanih na principima održivog razvoja i održivog građevinarstva, „imajući u vidu proces globalizacije koji će, kako je objektivno očekivati, nažalost, samo mali broj zemalja u razvoju biti u stanju i prilici da se adekvatno uključi i izbori za visoku poziciju“.

Promocija zelenog plana

Predsjednik Skupštine IKCG, Srđan Laković, predstavnik IKCG u European Council of Engineers Chambers, rekao je u onlajn obraćanju da ta asocijacija promoviše Zeleni plan i Evropski bauhaus koji se temelji na tri stuba – ljepoti, u smislu lijepog života, održivosti i zajedništvu.

Ilustracija | Foto: citiesinmind.substack.com

-Mislim da je to nešto čemu mi inače u našem iskustvu i razvoju moramo i trebamo da insistiramo – kazao je Laković.

Predsjednica Strukovne komore građevinskih inženjera, Olga Radulović, predstavnica Strukovne komore građevinskih inženjera i članica izvršnog odbora European Council of Civil Engineers, rekla je da inženjeri imaju veliku ulogu i dužnost da, poštujući prostor i koristeći ga na najbolji način, učine svojim djelima život boljim i udobnijim.

-Inženjeri su snaga. Jedna od snaga države u ostvarivanju ciljeva za bolji život. Cijenimo da nam je to veliki cilj i da idemo hrabro ka tome da popravljamo sve ono što je loše, a  ono što je dobro da izdižemo – poručila je Radulović u onlajn obraćanju.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U eri klimatskih promjena gradovi moraju biti dobro planirani

ECO POLIS

U građevonskoj industriji nema napretka bez akademske zajednice

ECO MNE

EPCG i EBRD:  U fokusu ubrzanje zelene tranzicije