Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Novi sistem se pokazao kao mnogo efikasniji u proizvodnji električne energije

Integrisani solarni sistem i vjetroturbine na objektima visokogradnje

IBIS Power, holandska arhitektonska kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energije, kreirala je PowerNEST – cjelovit sistem solarne i energije vjetra integrisan u krov, namijenjen objektima visokogradnje sa najmanje pet spratova. PowerNEST kombinuje vjetroturbine i solarne panele u modularnoj čeličnoj strukturi.

Prema IBIS Power-u, gotov sistem može proizvesti 6 do 10 puta više električne energije nego samostalni krovni solarni sistem.

Način funkcionisanja instalacije

Poslednji PowerNEST moduli instalirani su na 70 metara visoku zgradu Haasje Over u Ajndhovenu. PowerNEST u objektu Haasje Over se sastoji od četiri modula vjetroturbina i 296 solarnih panela za koje se procenjuje da generišu najmanje 140 MWh godišnje. 

PowerNEST krovni sistem za korišćenje energije sunca i vjetra dizajniran je za srednje do visoke zgrade kako bi prikupio više energije u odnosu na standardni fotonaponski sistem postavljen na krov objekta. To je tehnološki najsavremenija kinetička skulptura dizajnirana da proizvodi više energije tokom većeg broja dana u odnosu na druge sisteme obnovljivih izvora energije na krovovima. PowerNEST je moderan metod za smanjenje potrošnje energije i ugljeničnog otiska.

Kombinacija vjetroturbine i solarnih panela

Ovaj sistem posebno karakteriše prilagođavanje lokalnim vremenskim uslovima, povećavanje dugoročne otpornosti i trajnosti zgrade, smanjenje ili potpuna eliminacija računa za struju, a pritom se vrlo lako instalira.

Sistem je već instaliran na pet objekata u Holandiji, posljednji u zgradi HaasjeOver u Ajndhovenu. IBIS Power trenutno radi na još 12 projekata u toj zemlji, sa planovima da se proširi na ostatak Evrope i SAD.

Prir. N.B.

Izvor: www.energymatters.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Vjetroparkovi: Kako Španija rješava problem „viška” zelene energije

ECO MNE

Pljevlja: U naselju Kosanica gradiće se solarna elektrana od 120 MWp na 121ha

ECO MNE

U prošloj godini udio energije iz uglja bio 38,63%, a iz vjetra 2,56%