Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Simpozijum EPCG NET 2024

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije

Crna Gora i Italija su potpuno posvećene integraciji tržišta do 2026. godine, koje predstavlja najjeftiniji i najefikasniji način da se dođe do energetske tranzicije i privuku investicije, ali je i preduslov za izuzeće od Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), saopšteno je sa Simpozijuma EPCG NET 2024.

Predstavnica Energetske zajednice, Jasmina Trhulj, kazala je da su sve studije pokazale isto – da je integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji način da se dođe do energetske tranzicije i privuku investicije, kao i za sigurnost, fleksibilnost i balansiranje sistema.

-Stvari koje se tiču integracije tržišta strogo su definisane. Prošle sedmice je bio forum na kojem je zaključeno da će se integracija tržišta desiti kada se u potpunopsti transponuje i implementira paket za električnu energiju – navela je Trhulj.

Istakla je da Sekretarijat Evropske zajednice trenutno pomaže državama na njihovom putu transpozicije paketa koji nije lak, „jer u našim  zemljama kompletna legislativa mora da se prenese u nacionalno zakonodavstvo“.

Samit energetike u Budvi – Foto: EPCG

-Trenutno imamo devet akata koje zemlje treba da prenesu. Posao je veoma kompleksan. Svaka država ima pomoć od raznih finansijskih institucija i konsultante koji u tome pomažu. Sekretarijat je pomogao Crnu Goru. Trenutno je urađen draft zakona, a sve ostale druge zemlje pomažemo kroz pregled dokumenata i davanje savjeta – navela je Trhulj.

Predstavnik ARERA, Salvatore Lanza, kazao je da je kreirana grupa za implementaciju u koju su uključene Crna Gora i Italija.

Jedan zadatak koji je dodijeljen ovim stranama je da detaljno elaboriraju mapu puta koja bi bila spremna do 2026. Takođe, drugi aspekt koji bi se mogao istraživati odnosi se na lokalnu saradnju berzi i operatora prenosa, što bi bila platforma koja je primjenjena prilikom integracije tržišta u Italiji i Austriji i da bude proširena na druge države – naveo je Lanza.

Smatra da su Crna Gora i Italija potpuno posvećene integraciji tržišta do 2026. godine.

-Već smo implemetirali relevantne regulative. Transponovanje je jako kritičan aspekt, bez kojeg ne možemo ići naprijed. Ali, u međuvremenu, pokušavamo da uradimo sve što je moguće uraditi prije tranzicije – rekao je Lanza.

Tehnički direktor Crnogorske berze električne energije BELEN, Dejan Drašković, kazao je da je plan da se ide ka integraciji tržišta i prihvataju svi normativi koji se odnose na jedinstveno tržište Evrope.

-Dobro je što su nam od samog starta dostupna evropska iskustva po tom pitanju. Smatram da smo dosta naivno ušli kad smo pokrenuli cijelu ovaj projekat, jer nismo prepoznali kolika je kopleksnost cijele operacije. Sada kada već to prepoznajemo koliko je to kompleksna materija – rekao je Drašković.

Smatra da će izazov biti način na koji se mogu uključiti balkanske države u taj algoritam.

-Ući u takvo nešto zahtijeva dodatne provjere i testove. Dosta smo razmišljali u kojem pravcu bi trebalo da idemo zbog samih preporuka koje smo dobili od Evropske komisije. Vidjeli smo da je pravi put da krenemo put Italije, jer je to direktna integracija tržišta sa evropskom državom i na taj način bi se ispunile obaveze koje nam proizilaze iz pregovaračkog poglavlja 15 – naveo je Drašković.

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Asanović, kazao je da ta kompanija ima ključnu ulogu u procesu integracije tržišta, navodeći da je normativni, tehnički i operativni nosilac posla.

-Potrudićemo se do kraja ove godine sve obaveze budu završene. Vrijedno radimo i potrudili smo se da angažujemo sve naše resurse, kako tehničke, tako prevodilačke da se pripreme dokumenta kako bismo se uputili u ovu izuzetno kompleksnu materiju. Vrlo blizu toga smo da imamo nove zakonske regulative koje regulišu balansiranje, oporavak sistema kad se desi havarija i druge stvari – rekao je Asanović.

Istakao je da je strategija CGES-a da što prije dođe do koordinisanog proračuna kapaciteta.

Ilustracija – Foto: orporatefinanceinstitute.com

-Nama je ovo od suštinske važnosti. Veliko je pitanje koliko će mreža, toliko opterećena, moći da izdrži bez ozbiljnijih problema, koji će imati uticaj na sve korisnike u sistemu – rekao je Asanović.

Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije u EPCG, Ivan Mrvaljević, kazao je da ta kompanija trenutno ne razmišlja o CBAM mehanizmu, smatrajući da je adekvatno omogućeno izuzeće od primjene CBAM mehanizma za zemlje članice Energetske zajednice jedini način.

-Smatramo da sve članice Energetske zajednice treba da rade adekvatno da se to izuzeće dobije. Smatramo da svi zajedno treba da uradimo sve da do toga i dođe – naveo je Mrvaljević.

Smatra da će region u funkciji izuzeća od CBAM-a morati da donosi važne političke odluke, navodeći da je to potpuna posvećenost klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

Energetski ekspert sa Ekonomskog instituta Beograd, Ljubo Maćić, rekao je da su CBAM, integracija tržišta i cijene emisije ugljenika jedan projekat koji ima tri komponete.

-Dva su ključna izazova pred nama. Da nađemo najmanje loše rješenje, a drugo je da nađemo vrijeme za realizaciju. Godinu smo izgubili, ništa nismo uradili po pitanju primjene ETS-a sem što smo zaključili da ono što je dobijeno nije bilo dobro – naveo je Maćić.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: wmo.int/news/media

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije