Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ima li Crna Gora dovoljan broj postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda?

U Crnoj Gori trenutno postoji deset postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja su u funkciji ili probnom radu, i to u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Mojkovcu, Žabljaku, Šavniku, Pljevljima i Beranama. Takođe, postoji i nekoliko manjih postrojenja za prečišćavanje koja povremeno rade u Virpazaru, Rijeci Crnojevića i Jazu, ali i jedna koja je u završnoj fazi izgradnje na Vranjini, navodi se u odgovorima dostavljenim Ecoportalu iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Kako su nam saopštili, neka od postrojenja u Podgorici funkcionišu smanjenim kapacitetom u odnosu na stvarne potrebe, pa su u toku aktivnosti na izgradnji novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

-Neka mala postrojenja trenutno nisu u funkciji (Rijeka Crnojevića, Jaz), te je potrebno njihovo servisiranje i stavljanje u punu funkciju u predstojećem periodu – dodali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva navode i da je u toku realizacija ugovora za projektovanje i izgradnju postrojenja otpadnih voda u Andrijevici i Petnjici. 

-U Danilovgradu je takođe po sistemu projektuj i izgradi potpisan ugovor, međutim, kako su građani izrazili nezadovoljstvo planiranom lokacijom za izgradnju postrojenja, realizacija projekta je usporena. Osim toga, ugovoren je i finansijski aranžman za izgradnju novog postrojenja u Podgorici, sa kolektorskim sistemom i sistemom za tretman kanalizacionog mulja.  

Planom upravljanja komunalnim otpadnim vodama, kako su istakli, u Crnoj Gori (2020-2035) je, u skladu sa Direktivom Savjeta 91/271/EEC o prikupljanju i prečišćavanju komunalnih otpadnih voda, definisano da 37 aglomeracija (gradskih jezgara sa prigradskim naseljima) budu opremljene postrojenjima za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda i adekvatnim kolektorskim sistemima sa krajnjim rokovima opremanja do 2035. godine (za aglomeracije iznad 50.000 ES (ekvivalent stanovnika) do 2031. godine, za aglomeracije između 15.000 ES i 50.000 ES do 2033. godine i za aglomeracije ispod 15.000 ES do 2035. godine).

U narednom periodu je pored već pomenutih projekata, planirana je izgradnja postrojenja u Bijelom Polju. 

-Za ovaj projekat su obezbijeđena finansijska sredstva i pripremljena tenderska dokumentacija. Pored projekta u Bijelom Polju, planirana je izgradnja postrojenja u Rožajama i Kolašinu.  Za sada su prioritet opštine u kojima je započeta realizacija ugovora, kao i one za koje su obezbijeđena finansijska sredstva – naveli su iz Ministartsva.

Oni su nam saopšili da se u Ulcinju realizuje projekat izgradnje kanalizacione  mreže za četiri naselja: Kodra, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica. 

-Ukupna dužina novoizgrađene kanalizacione mreže za ova četiri naselja iznosiće 14.45 km.  Površina zahvata iznosi cca 300 ha. U naseljima koja obuhvata ovaj projekat fekalna kanalizacija je trenutno spojena sa atmosferskom kanalizacijom, što ima za posljedicu izlivanje fekalne kanalizacije u potok Bratica i preko njega u Port Milenu. Osnovni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta vode na području „Port Milena”. 

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Na Zapadnom Balkanu gradiće se zeleni projekti uz podršku Evropske unije vrijednu 339 miliona

ECO MNE

Postrojenjima za prečišćavanje do boljeg kvaliteta podzemnih i nadzemnih voda

ECO MNE

Ima li Crna Gora dovoljan broj postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda?