Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Predviđa se da će obnovljivi izvori energije nadmašiti ugalj kao vodeći izvor u proizvodnji električne energije

IEA: Zemlje bi mogle udvostručiti rast obnovljive energije u narednih 5 godina

Globalni rast cijena goriva izvršio je pritisak na energetsku bezbijednost što će za posljedicu ubrzati dalji razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom najnovijem izvještaju.

Kako je situacija u Ukrajini podstakla nekoliko zemalja da se više oslanjaju na obnovljive izvore energije poput solarne fotonaponske energije i vjetra, a kako bi minimizirali zavisnost od uvezenih fosilnih goriva, u IEA izvještaju je navedeno da očekuju da će se globalni kapacitet obnovljive energije povećati za 2.400 gigavata (GW) između 2022. i 2027.

Takođe se očekuje da će do početka 2025. godine obnovljivi izvori energije prestići ugalj kao vodeći izvor svjetske proizvodnje električne energije. Udio obnovljivih izvora energije će se poboljšati za 10% tokom vremenskog perioda, dostižući 38% u 2027.

Foto: Getty images

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, rekao je: „Obnovljivi izvori energije su već doživjeli ekspanziju, ali ih je globalna energetska kriza gurnula u novu fazu još bržeg rasta iz razloga što zemlje nastoje da iskoriste prednosti svojih energetskih resursa koji im mogu obezbijediti samostalnost. Svijet je spreman da doda onoliko obnovljive energije u narednih 5 godina koliko je to učinio u prethodnih 20 godina. Ovo je jasan primer kako trenutna energetska kriza može biti istorijska prekretnica ka čistijem i sigurnijem energetskom sistemu. Neprekidno ubrzanje obnovljivih izvora je ključno kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje na 1,5°C.”

Izveštaj takođe predviđa ubrzanje instalacija solarnih panela na stambenim i poslovnim krovovima, koji pomažu potrošačima da smanje račune za energiju. Globalni kapacitet vjetra se skoro udvostručio u prognoziranom periodu, sa projektima na moru koji čine jednu petinu rasta. Zajedno, vjetar i solarna energija će činiti preko 90% kapaciteta obnovljive energije u narednih pet godina.

Prema prognozi agencije, kumulativni solarni fotonaponski kapacitet će se skoro utrostručiti tokom 2020-ih, povećavajući se za skoro 1.500 GW, čime će nadmašiti prirodni gas do 2026. i ugalj do 2027. godine. Solarni fotonaponski uređaji za komunalne usluge ostaju najjeftiniji izbor za proizvodnju energije u većini zemalja širom svijeta, uprkos rastu cijena robe.

Da bi se uhvatile u koštac sa energetskom krizom, Kina, SAD i Indija su formulisale politike i sprovele regulatorne i tržišne reforme brže nego što se očekivalo.

Kina će donijeti oko polovinu novih globalnih kapaciteta obnovljivih izvora energije između 2022. i 2027. kao dio svog 14. po redu petogodišnjeg plana. U Indiji će se broj novih instalacija obnovljivih izvora udvostručiti tokom predviđenog perioda, predvođenih solarnim fotonaponskim sistemima i podstaknutih konkurentskim aukcijama kako bi se ispunio vladin cilj od 500 GW kapaciteta koji koriste nefosilna goriva do 2030. U međuvremenu, američki Zakon o smanjenju inflacije ponudio je dalju podršku za širenje obnovljivih izvora energije u SAD-u.

Prir. N.B.

Izvor: www.power-technology.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije