Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Globalna potražnja za ugljem je rekordna u posljednjih deset godina, upozorava se u novom izvještaju

IEA: Izbacite ugalj ili zaboravite cilj od 1,5°C

Ako zemlje nastave da sagorijevaju ugalj trenutnim tempom, emisije ugljen-dioksida iz postojećih energetskih resursa i industrije uglja bi prevele svijet preko granice od 1,5°C.

Ovo strašno upozorenje dolazi iz novog izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA), koji naglašava potrebu da se zemlje brzo udalje od energije na ugalj kako bi izbjegle „ozbiljne“ uticaje klimatskih promjena.

Izvještaj „Ugalj u neto nultim tranzicijama“ sugeriše da se „ogromna većina“ trenutne globalne potrošnje uglja odvija u zemljama koje su se već obavezale na neto nulte emisije.

Analitičari IEA naglašavaju da je globalna potražnja za ugljem daleko od opadanja i da je na stabilnom, skoro rekordnom nivou u posljednjoj deceniji.

Emisija ugljenika iz termoelektrane u Nemačkoj. Fotograf: Lukas Schulze/Getty Images

Procjenjuju da trenutno u svijetu postoji oko 9.000 elektrana na ugalj, ukupnog kapaciteta od 2.185 GW.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol rekao je: „Preko 95% svetske potrošnje uglja odvija se u zemljama koje su se obavezale da smanje svoje emisije na neto nulu.

„Ali dok postoji ohrabrujući zamah ka širenju čiste energije u političkim odgovorima mnogih vlada na trenutnu energetsku krizu, glavni neriješeni problem je kako se nositi sa ogromnom količinom postojeće imovine uglja širom svijeta.

Kao odgovor na nalaze novog izviještaja, Dejv Džouns (Dave Jones), globalni vodeći u energetskom trustu mozgova Ember, rekao je: „Neto nula obećanja pokrivaju 95% potrošnje uglja, tako da povlačenje uglja nije pitanje „ako“, već „kada“ i kako”.

„IEA kaže da svijet mora da prestane da sagorijeva ugalj za električnu energiju do 2040. da bi nas doveo na pravi put za 1,5°C. To je 18 godina daleko, tako da problem čine planiranje i hitnost.”

Prir. N.B.

Izvor: www.energylivenews.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Šta to znači biti ugljenično-pozitivan ili klimatski-negativan?

ECO MNE

Na koji način spriječiti poplave u Crnoj Gori?

ECO POLIS

COP27: Donešena odluka koju mnogi nazivaju istorijskom