Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Vozilo koje će donijeti revoluciju u svijet transporta

Hrvatski Rimac predstavio Verne Robo-taksi, autonomno EV taksi vozilo

Rimac Automobili, poznata hrvatska kompanija specijalizovana za električna vozila visokih performansi, predstavila je svoj najnoviji projekat – Verne Robo-taksi. Ovo autonomno električno vozilo obećava da će donijeti revoluciju u svijet transporta, nudeći ekološki prihvatljiviju i efikasniju alternativu tradicionalnim metodama prevoza.

Verne Robo-taksi je rezultat nekoliko godina intenzivnog istraživanja i razvoja. Vozilo se odlikuje modernim i futurističkim dizajnom koji kombinuje aerodinamičke linije sa vrhunskom tehnologijom.

Unutrašnjost vozila je prilagođena za maksimalnu udobnost putnika, sa prostranim sjedištima i naprednim zabavnim sistemima gde dominira 43-inčni ekran a vozilo je opremljeno i sa 17 zvučnika za potpun audio ugođaj putnika. Interesantno je da je ovo dvosjed, a ne četvorosjed, s obzirom da se radi o taksi vozilu.

Unutrašnjost vozila – Foto: autorepublika.com

Jedna od ključnih karakteristika Verne Robo-taksija je njegov autonomni sistem vožnje. Opremljen je najnovijim senzorima i kamerama koje omogućavaju vozilu da se kreće bez potrebe za ljudskim vozačem. Ova tehnologija nije samo pogodna za putnike, već i povećava sigurnost na putevima, smanjujući mogućnost ljudske greške. Prvo vozilo će se naći na ulicama Hrvatske tokom 2026. godine, a zatim slijede Njemačka, Velika Britanija, Bliski istok i još tridesetak gradova širom svijeta.

Kao i svi Rimac proizvodi, Verne Robo-taksi se može pohvaliti izuzetnim performansama. Vozilo koristi najnoviju generaciju Rimac-ovih električnih motora, pružajući izvanrednu brzinu i ubrzanje. Pored toga, baterija vozila omogućava dugi domet, što znači da će putnici moći da uživaju u dugim vožnjama bez potrebe za čestim punjenjem.

Efikasnost je takođe jedan od glavnih aduta ovog vozila. Verne Robo-taksi je dizajniran da troši minimalnu količinu energije, čime se smanjuju troškovi operacije i negativan uticaj na životnu sredinu. Rimac je posebno ponosan na činjenicu da ovo vozilo koristi 100% obnovljivu energiju, čime doprinosi globalnim naporima za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Da li je Verne Robotaksi budućnost autonomnog prevoza?

Predstavljanje Verne Robotaksija predstavlja veliki korak za Rimac Automobili i za čitavu industriju električnih vozila. Ovo vozilo ne samo da pokazuje tehnološke mogućnosti kompanije, već i njenu posvećenost održivom razvoju i ekološkoj svijesti.

Rimac planira da Verne Robotaksi postane integralni dio urbanog transporta u mnogim gradovima širom svijeta. Sa svojim naprednim funkcijama i ekološki prihvatljivim karakteristikama, ovo vozilo ima potencijal da transformiše način na koji se krećemo i doprinese stvaranju održivijih i zelenijih gradova.

Izvor: benchmark.rs

Izvor naslovne fotografije: autorepublika.rs

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

1 Comment
Najstariji
Najnoviji
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare
Andrej
8 dani prije

Jos samo da se pokrene.

Čitajte još

E-MOBILNOST

Hrvatski Rimac predstavio Verne Robo-taksi, autonomno EV taksi vozilo

ECO MNE

Promocijom elektromobilnosti do usvajanja električnih vozila na transportnom tržištu

E-MOBILNOST

U Crnoj Gori nema regulativnih uslova za e-mobilnost, infrastruktura veliki izazov