Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Zemlje u regionu podstiču razvoj novih kapaciteta OIE

Hrvatska ukida PDV na ulaganje u solarne elektrane

Vlada Republike Hrvatske je na prvoj održanoj sjednici nakon ljetnje pauze raspravljala i pripremi građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je tada najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne module. 

-Oni koji žele investirati u solarne panele, imaće priliku da to rade bez PDV-a. Dakle, tu ćemo ići sa stopom PDV-a od 0% – najavio je premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, ne otkrivajući nikakve dodatne pojedinosti. Ovo je potez kojim se dugoročno želi osigurati snabdijevanje električnom energijom, objavili su iz Vlade te države.

Ovaj prijedlog se više mjeseci spominjao u političkim krugovima, a sada je prihvaćen kao zakonsko rješenje. U početku nije bilo jasno hoće li se PDV od 0% odnositi samo na nabavku solarnih panela ili na cijelu njihovu instalaciju, izradu projekta i sve popratne troškove koje takvo ulaganje uključuje. 

Napomenimo da trošak „isporuke modula” obično iznosi između jedne četvrtine i trećine instalacije kućne solarne elektrane. Ostali troškovi, poput invertora, konstrukcije, instalacijskog pribora, montažnih radova, ispitivanja i dokumentovanja, priključenja na mrežu itd, čine značajno veći dio troškova nabavke i ugradnje kućne fotonaponske elektrane.

Ilustracija | Foto: investopedia.com

Prve informacije iz hrvatskog Ministarstva finansija navodile su da je riječ o „smanjenju PDV-a na isporuku solarnih panela na nula posto, s ciljem trajnog smanjenja cijena tih panela”. 

Iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) pozdravili su odluku Vlade o ukidanju PDV-a za solarne panele, ali i naglasili da statistika pokazuje da mjere poput ove stižu prekasno i da se one moraju odnositi i na ostale segmente izgradnje solarnih elektrana kako bi bile učinkovite.

Ogroman potencijal
-Iako u Hrvatskoj imamo ogroman potencijal dozračene sunčeve energije, još ga uvijek koristimo minimalno – solarne elektrane učestvuju tek s 1% u ukupnoj proizvodnji električne energije. Stoga OIEH zagovara brzo reagovanje i smatra kako je za pomoć malom i srednjem preduzetništvu u postavljanju solarnih elektrana potrebno iskoristiti i druga sredstava koja imaju HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Šta prema novousvojenim mjerama u RH obuhvata PDV od 0% za solarne elektrane?

Na snagu je stupio jesenji paket mjera Vlade RH za zaštitu domaćinstava od poskupljenja, kojim se, osim ograničavanja cijena električne energije i gasa, ukida PDV na isporuku i ugradnju solarnih elektrana i solarnih kolektori za domaćinstva i javni sektor.

Stopa PDV-a od 0% odnosi se na svu potrebnu opremu i usluge za korišćenje solarne energije u domaćinstvima i javnom sektoru.

Oprema na koju se primjenjuje ova mjera obuhvata solarne module, invertore, baterije, konstrukciju i svu kablovsku distribuciju za ugradnju solarnih elektrana, kao i solarne kolektore, rezervoare tople vode, cirkulacione pumpe za solarne termalne sisteme. Radovi i usluge obuhvataju montažu, projektovanje i dobijanje dozvola i priključenje na distributivnu mrežu.

Dakle, stopa PDV-a od 0% primjenjuje se na cjelokupnu opremu i projektovanje i ugradnju sopstvene solarne elektrane.

Prir. M.L.

Izvori: poslovni.hr, na suncanojstrani.hr

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Rekordan rast globalnih kapaciteta obnovljivih izvora u 2023. godini

ECO POLIS

Do 2026. polovina dobijene električne energije mogla bi da dolazi iz izvora sa niskim emisijama

ECO MNE

Produžen rok za podnošenje prijava za učešće u projektu „Solari 5000+