Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Hjundai proizveo električno vozilo za život u vrijeme pandemije

Udio električnih vozila prodatih u EU više se nego utrostručio prošle godine, prvi put dostignuvši procenat od 10,5 odsto, najnoviji su podaci koji pokazuju da su inicijative Evropske unije i zemalja članica da se stimuliše potražnja za tim automobilima urodile plodom.

Skok prodaje električnih vozila, koja su 2019. činila tri odsto, ukazuje da slabi dominacija vozila na fosilna goriva. Kako predviđaju, ovim će biti postignut cilj EU da do 2030. godine udio električnih vozila na tržištu bude od 35 do 40 odsto.

Plag-in hibridna vozila su 2020. činila 11,9 odsto, a udio vozila na benzin, opao je na ispod 50 odsto.

Strogi standardi EU

EU je postavila veoma stroge standarde za emisiju štetnih gasova kako bi podstakla proizvođače automobila da pređu na „čista“ vozila. Prema tim propisima, automobili moraju da do 2030. emituju 37,5 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na 2021. godinu, a kombi vozila 31 odsto manje.

Evropska komisija se nada da će uz te mjere uspjeti da na putevima u EU ima 30 miliona vozila sa nultom emisijom do 2030. godine. U tom cilju EK planira da doda najmanje 2,75 miliona stanica za punjenje širom Evrope.

Mjere uvedene u borbi protiv pandemije  tokom 2020. nanijele su velike gubitke maloprodaji, a automobilska industrija je bila još teže pogođena. Prodaja putničkih automobila opala je za gotovo 25 odsto. Međutim, Hjundai je proizveo novo električno vozilo napravljeno za vožnju, život i preživljavanje u vrijeme pandemije COVID-19 i klimatskih promjena.

Vozilo za život u vrijeme pandemije

Ova južnokorejska kompanija, predstavila je 23. februara model Ioniq 5 u kojem se može živjeti. Kod ovog modela električna platforma omogućava dugačak međuosovinski razmak i ravne podove u poređenju sa srednjim terencem na konvencionalni pogon.

– Namještaj u cijeloj kabini sastoji se od tekstila dobijenog od održivih vlakana kao što su biokomponente šećerne trske, vuna i materijal tkan od vlakana napravljenih od recikliranih plastičnih boca – objašnjavaju iz Hjundaija.

Površine poput instrument table, prekidača, volana i dijela na unutrašnosti vrata, obložene su poliuretanskom bio bojom koja se sastoji od ulja cvjetova repice i kukuruza.

Vozač i putnici Ioniq-a 5 mogu slobodno da uđu i izađu iz kabine sa obje strane kada su parkirani na uskom mjestu, jer ravni pod omogućava centralnoj konzoli da klizi naprijed – nazad.

Takođe, Hjundai je opremio sjedišta naslonima za noge i okretnim elementima, pa možete udobno sjedeti dok čekate da napunite bateriju.

Hjundai je posebno vodio računa o dužem dometu baterije i kraćem, odnosno bržem punjenju. Cilj je domet od oko 482 km sa brzim punjenjem kojem bi trebalo 18 minuta da napuni bateriju sa 10 odsto do 80. Hjundai naglašava da će Ioniq 5 omogućiti domet od 100 km za samo 5 minuta punjenja.

Ovakav marketinški pristup uslovljen je izbijanjem COVID-19 pandemije i želje vozača i putnika za održavanjem socijalne distance umjesto druženja prilikom posjete punionicama u tržnim centrima i prodavnicama.

Ioniq 5 opremljen je tehnologijom koja omogućava dvosmerno punjenje i dozvoljava da se baterija od 800V koristi kao utičnica za napajanje električnih uređaja.

Trenutno se istražuje mogućnost priključivanja električnih vozila na mikro mreže sa obnovljivom energijom kako bi se povećao stepen sigurnosti i pouzdanosti napajanja, posebno u slučaju prirodnih nepogoda ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Pogledajte galeriju
Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Prvi solarni automobil za gradsku vožnju

E-MOBILNOST

Nova tehnologija za brže punjenje električnih vozila

ECO MNE

EXPO 2020 Dubai: Crna Gora predstavila prirodne ljepote, biodiverzitet i investicioni ambijent