Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

HE „Buk Bijela” dobro rješenje ako nema negativnih uticaja na Taru

Ekspertski tim od sedam članova čije će zaduženje biti da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane „Buk Bijela”, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste, biće formiran između Crne Gore i Republike Srpske.

Ovo je saopšteno nakon sastanka koji je održan u Trebinju na inicijativu državnog sekretara iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Danila Mrdaka, u sjedištu EPRS.

Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticija na rijeku Taru i da neće doći do potapanja nijednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo.

Državni sekretar MEPG, Danilo Mrdak
Foto: Elektroprivreda Republike Srpske – Hidroelektrana „Buk Bijela“

Ministarska Srebrenka Golić, kazala​ je da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanjem otvorenih pitanja, jer jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom može se doći do rješenja.

-Ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele –  dodala je Golić, navodeći da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči​ nakon sagledavanja kompetne dokumentacije i obići zajedno teren.

Podsjećamo, izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“, prema ugovoru od 13. novembra prošle godine, zajedno će finansirati Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske u iznosu od oko 220 miliona eura.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“.

Kamen temeljac za početak gradnje HE „Buk Bijela“ postavili su 17. maja u Foči srpska premijerka Ana Brnabić, kao predstavnik države investitora, i premijer Republike Srpske Radovan Višković. 

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG: Zajedničkim radom do lakše energetske tranzicije

ECO MNE

Kompanija “Solar power” planira izgradnju solarne elektrane na Cetinju snage 150 MW

ECO MNE

U planu izgradnja dvije solarne elektrane u Crnoj Gori