SONY DSC

Grupa Petrol izdvaja 35 odsto budžeta do 2025. za ulaganje u energetsku tranziciju

Distributer goriva Petrol, sa sjedištem u Ljubljani, nastavlja da širi svoj portfelj ka integrisanim uslugama u energetici i proizvodnji struje iz obnovljivih izvora. Više od jedne trećine kapitalne potrošnje predviđene za sljedećih pet godina biće usmjereno u energetsku tranziciju.

Energetska efikasnost, električna energija iz obnovljivih izvora, električna mobilnost i usluge u sektoru mobilnosti dobili su značajnu ulogu u planu za period od 2021. do 2025, otkriva Petrol. Slovenačka kompanija je saopštila da će 35 odsto budžeta za ulaganja upotrebiti na polju energetske tranzicije i tako smanjiti ugljenični otisak.

Petrol je lansirao petogodišnji investicioni plan vrijedan 698 miliona eura. Kompanija je saopštila da će bazirati svoj portfelj električne i mobilnosti uopšte na infrastrukturu za punjenje, operativni lizing, elektrifikaciju voznog parka i njegovo upravljanje. Ciljani broj punionica za 2025. postavljen je na 1.575, uz podizanje kapaciteta proizvodnje struje iz obnovljivih izvora za 78 odsto na 160 megavata.

Širenje u poslovima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora, mobilnosti

Projekti energetske obnove donijeće godišnju uštedu od 73 gigavat-sata na kraju perioda, u poređenju sa 51 gigavat-satom iz prošle godine, kažu u Petrolu, koji se bavi i snabdijevanjem i trgovanjem strujom kao i grijanjem.
Petrol je posvećen transformaciji u niskougljeničnu kompaniju, partnerstvu sa zaposlenima i cirkularnoj privredi.

-Energetska tranzicija u niskougljenično društvo i razvoj novih tehnologija transformišu ustaljene načine proizvodnje, prodaje i korišćenja energenata. Petrol je posvećen tranziciji ka zelenoj energiji i znatno ulaže u ostvarivanje tog cilja. Uz saradnju u stvaranju prilika za energetsku tranziciju, takođe nastavljamo da održavamo snabdijevanje na tržištu ugljovodonika – stoji u izjavi.

Kompanija je saopštila da će unaprijediti operativnu efikasnost da bi obezbijedila sredstva i dopunila osnovne aktivnosti naporima u oblasti energetske tranzicije.
-Petrol grupa prepoznaje važnost održivog razvoja. Tranzicija u niskougljeničnu kompaniju, partnerstvo sa zaposlenima i društvenim okruženjem kao i cirkularna privreda čine poslovnu orijentaciju Petrol grupe u ovom strateškom periodu –navodi se u dokumentu

Petrol u Crnoj Gori prošle godine otvorio prvu brzu punionicu za EV

Petrol Crna Gora MNE d.o.o. , dio Petrol Grupe, otvorila je 27. februara prošle godine prvu stanicu za brzo punjenje električnih automobila u Podgorici. Stanica se nalazi u sklopu novootvorene benzinske pumpe i opremljena je Delta DC punjačem snage 110 kW sa 2 konektora – CCS i CHAdeMO. Stanica takođe pruža i AC punjenje za sve električne automobile.
Do nedavno, vlasnici električnih automila su bili u mogućnosti da napune svoja vozila besplatno, a trenutno cijenja punjenja iznosi 0.20 eura po minuti.
Ovo je svakako početak akcija Petrolove Grupe u domenu zelene tranzicije u Crnoj Gori, a u planu je i širenje mreže punjača širom države.

Projekti zelene električne energije u Hrvatskoj, Srbiji

Slovenačka energetska kompanija se obavezala da smanji emisije i ugljenični otisak tako što će razvijati svoja goriva i sprovoditi održivu politiku. U sektoru energije iz obnovljivih izvora, naglasila je ambicije za Hrvatsku, gdje je za početak aprila najavila početak proizvodnje struje u vjetroparku Ljubač kod Knina.

Kompanija učestvuje u projektu vjetrofarme od 103,2 megavata u Srbiji
Petrol je vlasnik vjetroelektrane Glunča od 20,7 megavata u istoj oblasti, a u projektu Dazlina od 30 megavata nedaleko odatle ima udio od pedeset procenata. Grupa kontroliše 25 odsto ćerke austrijske kopanije Ivicom Energy u Srbiji, koja planira da na istoku te zemlje sagradi vjetropark Krivača snage 103,2 megavata.

Slovenačka firma je ranije objavila da ima portfelj od 200 megavata sa završenim i projektima vjetroelektrana i solarnih parkova u razvoju kao i da ulaže u male hidroelektrane
Kompanija iz Ljubljane je naglasila da namjerava da 2025. ostvari zaradu prije obračuna kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 336 miliona eura i projektovala svoj neto profit za tu godinu na 180 miliona eura.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.