Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Održan okrugli sto o bezbjednoj upotrebi i odlaganju hemikalija

Građani još uvijek nijesu upoznati kako da pravilno upotrebljavaju i odlažu hemikalije

Centar za klimatske promjene UDG organizovao je Okrugli sto ,,Prezentacija rezultata istraživanja stavova žena i mladih u Crnoj Gori o bezbjednoj upotrebi i odlaganju hemikalija”.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta ,,Znanjem o hemikalijama ka održivoj zajednici”, koji je podržan grantom SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, uz pomoć finansiranja Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

U okviru projekta ,,Znanjem o hemikalijama ka održivoj zajednici” sprovedena su dva statistička istraživanja, dvije ciljne grupe, žena i mladih o njihovim stavovima o važnosti bezbjedne upotrebe i odlaganja hemikalija, kao i edukacija studenata Fakulteta na Univerzitetu Donja Gorica i srednjoškolaca u sva 3 crnogorska regiona (Srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“ u Podgorici, Gimnaziji „Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju i Gimnaziji „Niko Rolović“ u Baru).

Sa okruglog stola – Foto: Centar za klimatske promjene UDG

Otvarajući Okrugli sto, direktorica Centra za klimatske promjene, Ivana Vojinović, ukazala je da je hemijsko zagađenje važan i postajaće sve veći ekološki pritisak na globalnom nivou, pa samim tim i u Crnoj Gori. -U procesu EU integracija, hemikalije pripadaju Poglavlju 27 i u ovom dijelu je Crna Gora postigla visok stepen harmonizacije sa EU zakonodavstvom i ratifikovala najvažnije konvencije – kazala je ona.

Predstavljajući rezultate istraživanja, Gordana Radojević je ukazala da iako je istraživanjem obuhvaćen značajan broj žena koje koriste 5 do 10 hemijskih proizvoda svakodnevno, kao i da većina ima završenu visoku stručnu spremu, podaci pokazuju da prilikom upotrebe i odlaganja hemikalija značajan procenat njih, još uvijek nije stekao navike koje bi smanjile rizike prilikom upotrebe i odlaganja hemikalija.

-Istraživanje pokazuje da je svaka četvrta žena imala nebezbjedan kontakt sa opasnim hemikalijama u domaćinstvu, što označava visok rizik po njeno zdravlje. Međutim, u tim situacijama savjetovanje sa članom porodice ili izostanak bilo kakve reakcije, su najčešće reakcije za 53,2% onih koji su imale nebezbjedan kontakt sa opasnim hemikalijama. Sa druge strane, 45,4% žena su imale alergijske reakcije, iritaciju kože ili druge zdravstvene probleme kao posljedicu upotrebe određenih hemijskih proizvoda, no bez obzira na to 42,4% nijesu posjetile ljekara ili farmaceuta po tom pitanju – istakla je Radojević.

Na Okruglom stolu je zaključeno da tema pravilne upotrebe i odlaganja hemikalija još uvijek nije dovoljno zastupljena u javnosti u Crnoj Gori, te da se mora dosta raditi na temu stručnog informisanja opšte populacije o uticajima koje hemikalije imaju na zdravlje čovjeka.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Građani još uvijek nijesu upoznati kako da pravilno upotrebljavaju i odlažu hemikalije