Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Predstavljen Program za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

Ministarstvo energetike i rudarstva, Eko-fond i UNDP predstavili su juče Program za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Cilj ovog programa je transformacija domova kroz primjenu najnovijih tehnologija i rešenja koja doprinose unapređenju energetske efikasnosti i većem korišćenju obnovljivih izvora.

Javni poziv za izvođače radova je raspisan 20. maja 2024. godine i trajaće do kraja Programa.

Program podržava vlasnike/korisnike stambenih objekata za individualno ili kolektivno stanovanje. Svaki podnosilac može dostaviti samo jednu prijavu, i u okviru iste se može prijaviti za jednu ili više mjera energetske efikasnosti u okviru Programa. Kako navode iz Eko-fonda, nije dozvoljeno da podnosilac bude dio vlasničke strukture ili ovlašćeno lice izvođača radova.

Predstavljanje Programa enregteske efikasnosti – Foto: Eko fond

-Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za implementaciju mjera energetske efikasnosti u individualnim stambenim objektima je 10.000 eura, po korisniku. Za koletkivne stambene zgrade u Pljevljima iznos sredstava se obezbjeđuje na osnovu predračuna radova. Podnosilac prijave se obavezuje da će obezbijediti preostali dio sredstava za sufinansiranje – pojašnjavaju iz Eko-fonda.

U okviru Programa mogu se primijeniti različite mjere energetske efikasnosti kao što su termoizolacija na fasadi stambenog objekta, termoizolacija na međuspratnoj konstrukciji prema tavanu, energetski efikasne fasadne stolarije, sistemi za grijanje na moderne oblike biomase, split/multisplit sistemi za grijanje i hlađenje, visokoefikasne toplotne pumpe za grijanje, solarni sistemi za zagrijavanje vode i hlađenje i fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije.

Postupak dodjele bespovratnih sredstava je jasan. Prijava se podnosi putem elektronskog obrasca na sajtu Eko-fonda, a uz prijavu treba priložiti potrebnu dokumentaciju i ponudu kvalifikovanog izvođača radova.

Direktor Eko-fonda, Draško Boljević, kazao je da im je plan da projekat bude dugoročan.

-Usljed energetske krize Evropska komisija je dodijelila sredstva za mjere energetske efikasnosti. U saradnji sa kolegama je prethodnih par mjeseci intenzivno rađeno na raspisivanju konkursa za izvođače radova i to bi bila prva faza. Druga faza su prijave građana. Cilj nam je da ovaj projekat bude dogorčan i da nakon raspodjele ovih sredstava nađemo druge kanale kako bi zadovoljili korisnike koji ne prođu u prvom krugu – istakao je Boljević.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu energetike i rudarstva, Božo Pavlović, istakao je da su postignuti značajni rezultati u oblasti energetske efikasnosti.

– Međunarodni partneri su ocijenili da sama implementacija, odnosno sprovođenje programa ranije nije bilo na odgovarajućem nivou. Ministarstvo je u prethodnom periodu realizovalo programe podrške za energetsku efikasnost usmjerene ka različitim ciljnim grupama, a najviše ka sektoru za domaćinstava i sektoru javnih zgrada. Sam program koji je namijenjen domaćinstvima se realizuje kao direktni podsticaj za energetsku efikasnost za domaćnistva. Vrijednost tih podsticaja je oko 8,8 miliona eura. Imamo program i za turizam čija je vrijednost 3,5 miliona eura i njegovo usvajanje očekujemo na Vladi. Za realizaciju programa bitna su nam dva preduslova, a to su snažne istitucije koje ih sprovode, što smo obezbijedili kroz uključenje Eko-fonda, a drugi je dobar odziv od strane privrednika – zaključuje Pavlović.

Više inforamacija o projektu može se dobiti na besplatnom broju 020/210-210, svakod radnog dana od 7 do 21h ili na e-mail: info@eko-fond.co.me

M. Vuković

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura