Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Globalni klimatski ciljevi ne mogu biti ostvareni bez nuklearne energije

Hitna potreba za smanjenjem emisija i usporavanjem procesa globalnog zagrijavanja trebala bi uticati na angažovanje dodatnih kapaciteta nuklearnih elektrana, saopšteno je nakon sastanka regionalnih energetskih stručnjaka UN-a.

Samo nekoliko nedjelja prije nego što će se svjetski lideri okupiti u Glazgovu kako bi realizovali planove za usporavanje klimatskih promjena, Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) objavila je dokument u kojem tvrdi da nuklearna energija može pomoći u ispunjenju Pariškog sporazuma i Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

-Nuklearna energija je važan izvor električne energije i toplote sa niskim sadržajem ugljenika koji mogu doprinijeti dekarbonizaciji i na taj način pomoći u ublažavanju klimatskih promjena – rekla je izvršna sekretarka UNECE-a, Olga Algaierova.

U novom tehnološkom izvještaju agencija je upozorila da „ističe vrijeme za brzu transformaciju globalnog energetskog sistema”, jer se više od polovine proizvodnje električne energije u regionu UNECE-a oslanja na upotrebu fosilnih goriva. Region uključuje zemlje Evrope, ali i zemlje u Sjevernoj Americi, centralnoj Aziji i zapadnoj Aziji.

U izvještaju se ističe kako je jedino hidroenergija imala značajniju ulogu u izbjegavanju emisije ugljenika u posljednjih 50 godina.

Nuklearna energija je izvor energije sa niskim sadržajem ugljenika koji je uštedio oko 74 Gt emisije CO2 u istom periodu, količinu koja je jednaka ukupnim svjetskim emisijama proizvedenim u dvogodišnjem periodu u energetskom sektoru. Uprkos tome, nuklearna energija trenutno osigurava 20 posto električne energije proizvedene u regionu UNECE-a i 43 posto proizvodnje sa niskom emisijom ugljenika.

Još uvijek ima vremena da se ograniče uticaji klimatskih promjena

Publikacija je objavljena nakon što je Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) objavio svoj značajni izvještaj, upozoravajući da su neki trendovi klimatskih promjena trenutno nepovratni, ali da ima još vremena da se to ograniči snažnim i stalnim smanjenjem emisije ugljen-dioksida (CO2) i drugih gasova sa efektom staklene bašte.

Foto: Times Now

U dokumentu UNECE-a takođe je istaknut izvještaj IPCC-a za 2018. godinu u kojem se vidi da će se potražnja za proizvodnjom u nuklearnim elektranama povećati šest puta do 2050. godine, sa tehnologijom koja će obezbjeđivati 25% svjetske električne energije. Nuklearna energija, kako se navodi, ima potencijal da se u većoj mjeri integriše sa drugim izvorima energije u budućoj mješavini dekarbonizovane energije.

Osnaživanje regiona Ekonomske komisije za Evropu

Prema dokumentu, u regionu UNECE-a nuklearna energija obezbjeđuje više od 30% proizvedene električne energije u jedanaest zemalja (Belgija, Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Ukrajina).

Dvadeset zemalja trenutno posjeduje nuklearne elektrane u pogonu, dok njih 15 ima nove reaktore koji su u izgradnji ili razvoju. Sedam država članica UNECE-a po prvi put je u procesu razvoja programa nuklearne energije.

Brojne zemlje – poput Kanade, Češke, Finske, Francuske, Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Velike Britanije i Sjedinjenih Država – izričito su naglasile da će nuklearna energija igrati važnu ulogu u smanjenju njihovih nacionalnih emisija u budućnosti.

Ublažavanje posljedica klimatskih promjena

Nasuprot tome, Belgija i Njemačka su najavile postepeno gašenje nuklearnih postrojenja, Belgija 2025. godine, a Njemačka 2023. godine.

Foto: Clean Energy Wire – Od 2000. godine preko 70 reaktora je ugašeno iz političkih, ekonomskih ili tehničkih razloga.

U većini slučajeva, oni su barem djelimično zamijenjeni proizvodnjom energije pomoću fosilnih goriva. U izvještaju se tvrdi da ovo predstavlja zastoj u naporima za ublažavanje posljedica klimatskih promjena. Međunarodna agencija za energiju i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) smatraju da je sprječavanje dodatnog prevremenog zatvaranja nuklearnih elektrana hitan prioritet za rješavanje problema klimatskih promjena.

Nuklearne opcije

Nuklearne elektrane su kogeneracijska postrojenja koja proizvode i električnu energiju i toplotu sa niskim udjelom ugljenika što otvara brojne mogućnosti za dekarbonizaciju energetski intenzivnih industrija. Takve industrije su industrija proizvodnje čelika, vodonika, hemikalija sa niskim udjelom ugljenika, itd. 

Nuklearna energija je konkurentna i isplativa u mnogim djelovima svijeta, navodi se u izvještaju UNECE-a. Međutim, agencija UN-a upozorava da je u cilju sprječavanja radioloških nesreća i adekvatnog upravljanja radioaktivnim otpadom neophodno predvidjeti rizik i njime propisno upravljati.

Pojedine države su donijele odluku da ne koriste nuklearnu energiju jer smatraju da su rizici neprihvatljivi. Tehnološki izvještaj pak naglašava potrebu da one nacije, koje koriste nuklearnu energiju, rade zajedno na rješenjima ovih pitanja kako bi pomogle u ublažavanju posljedica klimatskih promjena i ubrzale primjenu tehnologija sa niskim sadržajem ugljenika.

Prir. M.L.

Izvor: United Nations

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Predstavljen Izvještaj iz sjenke za poglavlje 27: „Kap progresa u moru obaveza“

ECO POLIS

Temperature okeana zbog klimatskih promjena obarale rekorde u protekloj godini

ECO MNE

Klimatske promjene glavni uzrok sve učestalijih toplotnih i tropskih talasa