Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Cilj formiranje prve urbane bašte na prostoru od preko 10.000m2

Glavni grad – realizovana prva akcija sadnje u okviru projekta Urbane bašte

Zaposleni u Glavnom gradu u subotu su u saradnji sa NVO Paradigma i brojnim volonterima, bili dio prve akcije sadnje u okviru projekata Urbane bašte. Osim toga, Glavni grad je u cilju pružanja podrške ovoj akciji, a shodno potpisanom sporazumu o saradnji sa NVO Paradigma, obezbijedio sadnice i alat za sadnju. Lješnik, japanska jabuka, kupina, šipak, malina, maslina, iglice, ruzmarin, samo su neke od sadnica koje krase urbanu baštu.
Iz Glavnog grada su napomenuli da su radovi na formiranju urbane bašte u toku, te i da je ovo samo prva u nizu planiranih akcija. 

-Trenutno se izvode zemljani radovi u dijelu ravnanja terena i uklanjanja zemlje sa trase staza za šetnju. Pararleno s tim, u toku su radovi na iskopu bunara i postavljanju česmi za navodnjavanje, a ubrzo će biti postavljana i zaštitna ograda i rasvjeta. Pomenute radove izvode gradska preduzeća Vodovod i kanalizacija doo, Agencija za stanovanje doo i Komunalne usluge doo Podgorica. Prvobitno su kolege iz preduzeća „Zelenilo” očistili teren od zaraslog šiblja, uklonili osušene i nezdrave djelove visokih stabala. Nakon završetka zemljanih radova, planiramo formiranje staza za šetnju – saopštili su iz Glavnog grada.

Oni su podsjetili da su zajedno sa partnerima iz NVO Paradigma realizovali značajan projekat koji predstavlja nešto potpuno novo za Podgoricu. 

-Projekat ima za cilj formiranje prve urbane bašte, na prostoru od preko 10. 000 m² u jednom dijelu Tološke šume. Riječ je o novoj zelenoj oazi koja će u jednom dijelu služiti za proizvodnju voća i povrća, u skladu sa najsavremenijim metodama, a proizvodi će biti distribuirani našim sugrađanima kojima je to najpotrebnije – zaključili su u saopštenju.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Zasađeno 19.000 sadnica u Rožajama i Beranama

ECO MNE

Održan ekološki čas i akcija sadnje maslina u OŠ ,,Milorad Musa Burzan” u Podgorici

ECO MNE

Vrijeme je za ekološku osviješćenost u Crnoj Gori